Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Mammoet ‘Bart’ uit de Noordzee onder de hamer

2 min read

Mammoet 'Bart' uit de Noordzee, foto Catawiki

Mensen met veel ruimte in hun huis kunnen deze week terecht bij veilinghuis Catawiki. Daar wordt vanaf vandaag namelijk het enorme skelet van de Nederlandse mammoet ‘Bart’ geveild.

Het skelet van de mammoet is onderdeel van een grote ‘Ice Age’ veiling met skeletten en fossielen van dieren uit de ijstijd. De verwachting is dat mammoet Bart zo’n 150.000 tot 200.000 euro gaat opbrengen.

Volgens veilingmeester Wim van Stormbroek, natural history expert bij Catawiki, gaat het om een bijzondere veiling. ”Het gebeurt zelden dat er een compleet skelet van een mammoet op de markt komt. Je ziet eigenlijk alleen in musea complete skeletten en die komen gewoonweg nooit te koop. Voor zover bekend zijn er in Nederland maar 7 complete skeletten van een mammoet, waarvan dit het enige in particulier bezit is”.

Het skelet bestaat uit maar liefst 270 botten en is 3,5 meter hoog en ruim 5,5 meter lang. De enorme slagtanden hebben een lengte van 3 meter. Het skelet is bij elkaar gezocht door een Nederlandse verzamelaar die er 10 jaar over heeft gedaan om het skelet op te bouwen. Het skelet staat nu nog bij de verzamelaar in de garage, maar vanwege ruimtegebrek wil hij de mammoet graag verkopen.

Nederlandse mammoet
Veilingmeester Wim van Stormbroek geeft aan dat alle botten van mammoet Bart afkomstig zijn uit onze eigen Noordzee. De Noordzee was tijdens de ijstijd een grote toendra waar veel Mammoeten leefden. De Noordzee staat nu dan ook bekend als het grootste mammoetenkerkhof ter wereld. Regelmatig vinden Nederlandse vissers op de Noordzee dan ook botten en slagtanden van mammoeten in hun netten.

Topstukken veiling
Naast het skelet van mammoet Bart worden er in de veiling nog een aantal andere zeldzame objecten uit de ijstijd aangeboden. Zo verwacht Catawiki ook veel belangstelling voor het complete skelet van een holenbeer, de fossiele schedel van een uitgestorven hyena-soort, het skelet van een prehistorisch paard en een in Nederland gevonden kaak van een wolf, die in die ijstijd nog overal in Nederland voorkwam.

De veiling duurt tot en met 9 oktober en is te bezoeken via www.catawiki.nl/mammoet [Dit is een origineel bericht van Catawiki.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *