Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

FR 249 ‘Grateful’ te water gelaten in Polen [video]

1 min read

FR 249 ‘Grateful’ te water gelaten in Polen, foto Nauta Shipyards

Bij de nieuwbouw divisie van de Nauta werf in Gdynia, Polen is de purseseiner / trawler FR 249 ‘Grateful’ te water gelaten. Het casco is naar Denemarken gesleept voor afbouw bij Karstensens.

Het schip word gebouwd voor schipper William Whyte Jr en Eshcol Fishing Company uit Fraserburgh. De afmetingen van het nieuwe schip zijn 69.95 meter lang en 15 meter breed. Grateful zal worden opgetuigd voor het aan boord pompen van pelagische vis op de achtersteven.

De oplevering staat gepland voor juli 2017, het schip zal worden voortgestuwd door een MaK 9M32 hoofdmotor van 4500 kW bij 600 toeren. Een Scana Volda ACG95 2 speed keerkoppeling drijft de bij het schip passende 4,2 m diameter schroef aan.

De stroom voorziening komt van een 2,500kW as generator en zal worden aangevuld door drie Mitsubishi S12A2-MPTAW hulpmotoren die elektrische generatoren aandrijven.

FR 249 ‘Grateful’ te water gelaten in Polen, foto Nauta Shipyards

Het nieuwe schip zal het eerste vissersvaartuig in de Schotse vloot zijn met een intrekbare boegschroef. Een 800kW boegschroef, geleverd door Brunvoll, kan ook gebruikt worden als een azimuth thruster waarmee naar binnen gevaren kan worden bij verlies van (hoofd)voortstuwing. Ook zal een 950kW Brunvoll hekschroef worden gemonteerd.

Grateful is het 7de schip dat door Nauta is gebouwd voor Karstensens Skibsværft AS. Het contract werd bijna een jaar geleden ondertekend, tijdens de International Fishers Exhibition – Danfish in Aalborg. Onder een video van de tewaterlating.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *