Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Makreel TAC 2017 ruim 1 miljoen ton

2 min read

De kuststaten EU, Noorwegen en de Faerøer hebben een makreel-TAC 2017 vastgesteld van 1.020.996 ton.

De kuststaten EU, Noorwegen en de Faerøer hebben een makreel-TAC 2017 vastgesteld van 1.020.996 ton, in lijn met het in 2014 overeengekomen managementplan.

Vorige week kwamen de kuststaten bijeen in het Ierse Clonakilty voor de onderhandelingen over het belangrijke makreelbestand. Dat bestand blijft groeien, met name door een aantal sterke jaarklassen. Het wetenschappelijk advies dat ICES vorige maand gaf was gebaseerd op een visserij-sterfte (F) op gewenst MSY-niveau en kwam neer op een TAC van 944.000 ton, wat al hoger was dan het advies voor 2016 (onlangs achteraf naar boven bijgesteld tot 774.000 ton).

De kuststaten hebben besloten om bij de vaststelling van de TAC voor 2017 hun eigen managementplan te volgen en komen daarmee uit op een TAC van 1.020.996 ton. Hiervan is 503.245 ton voor de EU, 229.821 ton voor Noorwegen en 128.665 ton voor de Faerøer. Daarnaast is 15,6 procent van de totale TAC, wat neerkomt op 159.275 ton, opzij gezet om te kunnen voorzien in nieuwe toetreders tot de overeenkomst, zoals IJsland, Rusland en Groenland.

Europees Visserijcommissaris Karmenu Vella is ingenomen met de overeenkomst tussen de lidstaten en wijt de toename van de visserijmogelijkheden op makreel mede aan het gedegen beheer van het bestand de afgelopen jaren. Vella becijfert dat het EU-quotum een aanlandwaarde kan betekenen van 500 miljoen euro, wat 10 procent meer is dan dit jaar. Behalve de overeenkomst tussen de drie kuststaten, is in Clonakilty ook overeenstemming bereikt tussen de EU en Noorwegen over de wederzijdse toegang tot elkaars wateren in 2017.

Voorzitter Gerard van Balsfoort van de PFA laat desgevraagd weten dat de PFA tevreden is met de uitkomst. Over het verschil met het ICES-advies: ,,Over een aantal maanden komt ICES met een ‘benchmark’ van de toestandsbeoordeling voor makreel. In de aanloop daartoe is ICES niet gekomen tot een formele toetsing van het managementplan van de kuststaten, dat al eind 2014 aan ICES ter beoordeling is aangeboden. De kuststaten hebben daarom besloten hun eigen managementplan te volgen. Hierbij is uitgegaan van een F van 0,24, terwijl de F voor MSY ligt op 0,22.’’

Ierland

Nederlandse bewindslieden zijn niet zo snel om te reageren op heuglijk nieuws met vergrote visserijmogelijkheden. Visserijminister Michael Creed van Ierland was wel vlot daarmee. Hij bedankt ook de sectorvertegenwoordigers die de onderhandelaars voor Ierland geassisteerd hebben.

Ierland mag volgend jaar 86.429 ton makreel vangen; 10.500 ton meer dan dit jaar. Creed: ,,Die makreel heeft een waarde van meer dan 10 miljoen euro, en daar komt nog de waarde bij die wordt toegevoegd door onze verwerkers in Donegal, Galway, Kerry en Cork.” [Bron: Visserijnieuws.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *