Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wetenschapper Jurgen Batsleer van VisNed gepromoveerd

2 min read

Wetenschapper Jurgen Batsleer van VisNed gepromoveerd Doktor. Foto VisNed

Hoe reageert de visser(ij) op veranderingen in het beleid zoals de aanlandplicht? Past die zich zonder meer aan of zijn er onverwachte bijeffecten?

Jurgen Batsleer, wetenschapper in dienst van VisNed, promoveerde afgelopen woensdag in Wageningen op een proefschrift dat op deze vragen een antwoord probeert te vinden.

Batsleer (35) heeft mariene biologie gestudeerd in Groningen, met als specialisatie zoölogie. In zijn proefschrift met de titel ‘Fleet dynamics in a changing policy environment’ (‘Dynamiek van de vloot in een veranderende beleidsomgeving’) zit echter maar heel weinig biologie en des te meer sociale economie. Toen Batsleer bijna drie jaar geleden bij VisNed begon was zijn proefschrift eigenlijk al in de laatste fase. De afgelopen jaren is hij naar eigen zeggen helemaal ingezogen in de visserijwereld en kon hij de visserijpraktijk nog beter inpassen in zijn proefschrift. Zijn promotor is professor Adriaan Rijnsdorp.

In zijn proefschrift onderzoekt Batsleer hoe de visserij reageert op nieuwe beleidsscenario’s, en hij gaat daarbij in op verplaatsingseffecten, economische effecten, afwegingen tussen economie en ecologie en de naleving. Ook wordt onderzocht hoe de visserij omgaat met een beleidsmodel voor vermindering van de bodemberoering, en of daarmee de bodemberoering daadwerkelijk te verminderen is.

In het algemeen is Batsleer van mening dat beleidsmakers de dynamiek van de visserijvloot over het hoofd zien. ,,De visser past zich niet ‘gewoon’ aan nieuw beleid aan, en daardoor krijg je onverwachte consequenties. Een voorbeeld daarvan waarbij de visser zich in z’n eigen vlees snijdt is het verboden high-grading. Je gooit dan vis overboord die wetenschappers niet zien. Dat tast de informatie aan die gebruikt wordt bij het visserijbeheer.’’

Batsleer verdedigde afgelopen woensdagmorgen in Wageningen zijn proefschrift in het openbaar. In de laatste nieuwsbrief van VisNed wordt hij gefeliciteerd en gecomplimenteerd: ,,Wij weten hoeveel bloed zweet en tranen de afronding van Jurgens proefschrift heeft gekost. Het is geen sinecure dat te doen als vader van een jong gezin en werkzaam in de hectische VisNed-omgeving.’’ De nieuwe doctor is afgelopen maand ook nog verhuisd, van Alkmaar naar Noord-Scharwoude. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *