Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Serie NoordZaken: Genoat in Grunnen

1 min read

Lauwersoog: de garnalenhoofdstad van Europa. Met als kloppend hart een machtige visafslag waar voor heel Europa de prijs van de garnaal wordt bepaald. NoordZaken schetst in vijf afleveringen een beeld van de garnalenindustrie. Hoe staat de sector er na een reeks ingrijpende ontwikkelingen voor en wat zijn de perspectieven?

Deel 1: De stand van zaken.

De garnalensector is in de voorbije jaren stevig door elkaar geschud. Fusies, hoge kartelboetes met faillissementen tot gevolg, de komst van de volautomatische garnalen pelmachine en hevige prijsschommelingen die de vissers bij tijd en wijle het leven zuur maken. En dan zwemmen er ook nog eens minder garnalen in zee. In al dit geweld heeft Lauwersoog zich weten te handhaven als brandpunt van de sector, zeker ook dankzij de aanwezigheid van een machtige visafslag.

Door: Theo Sikkema

Vijfhonderd garnalenvissers telt Europa: tweehonderd Nederlanders, 275 Duitsers en 25 Denen. Samen halen ze per jaar dertig à 35 miljoen kilo garnalen boven water, waar zo’n tien tot vijftien miljoen kilo gepelde garnalen van overblijft. Goed voor een waarde van honderd miljoen euro.

Vrijgevochten

Johan Nooitgedagt uit Lemmer heeft in zijn 30-jarige voorzitterschap van de Nederlandse Vissersbond de garnalensector leren kennen als een vrijgevochten gezelschap. ‘Er zijn schepen die een miljoen per jaar maken en er zijn er ook die veel minder verdienen. Die moet je met elkaar samen laten werken. Dat is natuurlijk heel moeilijk en er is nog steeds een hoop te doen.’

>>> Lees hier verder en kijk de video’s op RTV Noord <<<

Lees / kijk de hele serie Genoat in Grunnen:
1. ‘De garnalensector is net een casino’
2. De macht van de klok
3. Machinaal pellen: revolutie in de garnalenbranche
4. ‘Een duurzame garnaal is moeilijk te vinden’
5. De natuur is heer en meester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *