Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Verantwoord vissen: binnen en buiten de EU

2 min read

Russisch vissersschip voor de kust van Mauritanië

“Europese vissers moeten zowel binnen als buiten de Europese wateren bijdragen aan een goed beheer van onze Schepping”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen in het debat over nieuwe regels voor de externe vissersvloten.

“Dit betekent: duurzaam beheer van visbestanden. Alleen daar vissen waar dat verantwoord is, en daar transparant over rapporteren. Niet even omvlaggen naar dubieuze vlagstaten als dat uitkomt. Een Europese vlag op een vissersboot moet symbool staan voor verantwoord beheer.”

Visserijactiviteiten dienen binnen en buiten de Uniewateren gebaseerd te zijn op dezelfde beginselen. Zo staat het ook in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Helaas hanteren schepen uit China of Rusland andere principes.

Van Dalen: “Europa moet daar niet aan meedoen. Laat de Europese Unie het goede voorbeeld geven. We moeten erop blijven hameren dat foute vismethoden waarbij de wereldzeeën grof worden leeggehaald, niet kunnen en ander beleid eisen”.

Van Dalen vindt het belangrijk dat de lidstaten zelf hun vloot controleren en zo nodig bestraffen. Het Europees Parlement stelde echter dat de Europese Commissie het recht moet krijgen om vergunningen in te trekken. “Hier heb ik tegen gestemd, want dit moet een bevoegdheid van de Lidstaten blijven”. Het totale voorstel kreeg uiteindelijk de steun van 586 leden, 56 stemden tegen.

Hoe nu verder:

Nu het Europees Parlement haar standpunt heeft bepaald beginnen de onderhandelingen met de Raad en Commissie. “Ik vermoed dat daar de kwestie van de bevoegdheden wel wordt opgelost. De Lidstaten zullen dit niet snel opgeven”, aldus Van Dalen.

Na de onderhandelingen wordt het resultaat opnieuw voorgelegd aan het Europees Parlement. [Nieuwsbericht Eurofractie.nl donderdag 02 februari 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *