Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

‘We moeten meer gaan bonzen op de deuren in Londen’

2 min read

Jaco Geurts in gesprek met de vissers van EMK

“Nederland moet keihard op de deuren gaan bonzen in Londen, anders worden we links en rechts ingehaald door andere EU-landen die op zoek zijn naar goede deals met de Britten.”

Dat zei CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts vrijdag tijdens zijn bezoek aan Swifterbant en Urk. Volgens de woordvoerder land- en tuinbouw en visserij zijn het juist die sectoren die een groot belang hebben bij een goede positie na de Brexit.

Volgens Geurts merkt hij nu al dat verschillende landen bij Londen aankloppen om hun marktpositie voor land- en tuinbouwproducten in Groot-Brittannië te handhaven. “Ons kabinet wil juist afwachten tot de Brexit-onderhandelingen starten, maar dan is het te laat,” vreest Geurts.

Visserij

Ook voor de visserij is alertheid erg belangrijk, zegt het Kamerlid. Tijdens zijn bezoek aan Urk werd zijn zorg gedeeld door vertegenwoordigers uit de visserij en de visindustrie. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt heeft dat grote gevolgen voor de Nederlandse visserij, zowel voor de afzet van visproducten als voor de Nederlandse vissersvloot, die wellicht minder toegang krijgt tot de Britse wateren.

Geurts vindt dan ook dat visserij en de agrosector een hogere prioriteit moet krijgen bij het kabinet.

Agrofood Agenda

Het werkbezoek aan Flevoland was voor de CDA’er de kans om met verschillende mensen en organisaties in gesprek te komen. In Swifterbant kreeg Geurts uit handen van wethouder Dirk Minne Vis de Agrofood Agenda Dronten overhandigd, terwijl het Kamerlid op Urk in gesprek ging met ondernemers, vissers en vissersvrouwen.

Vissersvrouwen
De laatste groep heeft zich onlangs verenigd onder de naam Trotse Vissersvrouwen. “Er spreekt zo weinig gevoel uit alles wat er op het ministerie of in Brussel wordt besloten,” zei een van hen. “We zijn trots op onze mannen en hun beroep en dan willen we uitdragen”. Geurts ging meteen in het aanbod van de vrouwen om eens langs te komen in de Tweede Kamer.

De vissers, verenigd in de belangenorganisatie EMK (Eendracht Maakt Kracht) kregen steun van Geurts. “Wat jullie doen is goed, maar weet de samenleving dat ook? Blijf daarover met de consument in contact. Be good and tell it.”

Anti-discardban
De vissers hadden weinig goede woorden over voor de discards ban, en daarin vonden ze een medestander in Geurts. “We zijn doorgeschoten en dan druk ik me voorzichtig uit.”, zei hij. “De uitvoering van deze maatregel is simpelweg onmogelijk.“

Visserijcoalitie
Wat de komende verkiezingen betreft, liet Geurts nog waarschuwende geluiden horen. “We hebben nu een ‘visserijcoalitie’ in de Kamer van partijen die opkomen voor de vissers. Die coalitie heeft een meerderheid van precies één zetel. Ik ben er echter niet gerust op dat na 15 maart de PVV nog bij die coalitie wil horen. Hun steun is flinterdun en je weet niet wat er gebeurt als zij de grootste partij worden. Daar moet de visserijsector zich goed bewust van zijn.” [Nieuwsbericht CDA.nl – 04 februari 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *