Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw reddingsvest moet vissers beter beschermen

1 min read

Fisherman Saver Day in Stellendam, foto United Fish Auctions ‏@UFAveiling via twitter

In Stellendam is vrijdag een nieuw type reddingsvest overhandigd door Johan Baaij van de TH-10 aan de bemanning van vier kotters, zij werkten mee aan de ontwikkeling van het nieuwe reddingsvest.

Veel vissers dragen geen vest aan boord, omdat ze het onhandig vinden. Daar moest verandering in komen vonden de initiatiefnemers, de Nederlandse Vissersbond en de sectorraad Visserij. Het nieuwe vest is lichter en gemakkelijker schoon te maken, iets wat vissers zelf graag willen.

Johan Baaij werkte met de bemanning van de TH-10, GO-31, SCH-63 en OD-17 mee aan de ontwikkeling van het Fisherman Saver werk-reddingsvest. Ze hebben prototypes getest tijdens hun werk aan boord, hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies.

”We hebben eigenlijk heel veel problematiek op ons afgekregen. En met de reddingsvesten hebben we gezegd: nu is het klaar, we gaan zelf een vest ontwikkelen voordat er überhaupt mensen met minder kennis van zaken ons ineens allerlei regelgeving opleggen waar we niets mee kunnen”, aldus Johan Baaij .

Nieuw is het baken dat wordt geactiveerd nadat het vest zich heeft opgeblazen, dit baken zend een signaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip, en alle andere AIS-ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl.

Daardoor kunnen reddingsdiensten het slachtoffer tot op 5 mijl afstand traceren. Het baken blijft 36 uur uitzenden. De  Vissersbond is met name daar blij me: “Veilig naar zee, veilig weer thuis.”

Klik hier voor meer informatie en hoe te bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *