Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Diverse Europese Kustwachten zetten samenwerking kracht bij

1 min read

Kustwacht sleper Guardian, foto via twitter David van Baarle ‏@Rijksrederij

Internationale samenwerking tussen de diverse kustwachtorganisaties in NW-Europa heeft na donderdag 9 februari een extra impuls gekregen.

Directeur Kustwacht, kapitein ter zee Ronald Blok, ondertekende in Cuxhaven (Duitsland) namens de Nederlandse Kustwacht een ‘Letter of Intent’.  Hiermee is het samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Kustwachtcentrum, het Britse NMIC en het Belgische maritieme informatiecentrum, geactualiseerd. Vorig jaar sloten ook Frankrijk en Duitsland zich bij dit samenwerkingsverband aan, dat ervoor zorgt dat kritische maritieme informatie gedeeld wordt tussen deze partnerlanden.

Naast de ondertekening vond er nog een belangrijke gebeurtenis plaats in Cuxhaven. Het nieuwe Duitse Kustwacht  operatiecentrum werd geopend. Naast vele ministers en de Duitse bazen van de marine en bundespolitie, waren hier tevens de vier partnerlanden rond de Noordzee vertegenwoordigd.

Deze partnerlanden willen steeds meer de samenwerking opzoeken voor kustwacht gerelateerde zaken. Een samenwerkingsverband is niet alleen belangrijk voor de dienstverlenings- en handhavingstaken op de Noordzee, maar in toenemende mate ook voor ‘maritime security’.

Blok: “Deze ‘derde loot aan de Nederlandse Kustwacht-boom’ neemt momenteel een grote vlucht door internationale wet- en regelgeving, maar ook door het enorme economische belang van een veilige en gegarandeerde toegang tot onze nationale zeehavens en gebruik van de zeer druk bevaren Noordzee-routes. Zo’n negentig procent van de goederenstroom voor Nederland gaat immers door onze zeehavens.”

Vanuit de rest van Europa wordt met veel belangstelling gekeken naar dit unieke Noordzee samenwerkingsverband, constateert Blok. “Vanwege de forse maritieme uitdagingen elders, zoals  in de Middellandse Zee ten aanzien van migratiestromen, georganiseerde criminaliteit en terreurdreiging.” [Persbericht Nederlandse kustwacht -10-02-2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *