Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Curaçao en Solomon-eilanden uit EU-strafbank illegale visserij

1 min read

Curaçao en de Solomon-eilanden hebben veel voortgang geboekt in de strijd tegen illegale visserij en kunnen deze praktijk nu effectief aanpakken.

Curaçao en de Solomon-eilanden hebben veel voortgang geboekt in de strijd tegen illegale visserij en kunnen deze praktijk nu effectief aanpakken. Daarom trekt de Europese Commissie de in 2013 uitgedeelde gele kaart in.

Europees Commissaris Karmenu Vella (Visserij) maakte dat woensdag bekend op een conferentie over oceanen op Bali. Een dreigend exportverbod naar Europa is hiermee van de baan.

Curaçao en de Solomon-eilanden hebben hun regelgeving aangepast en zijn van hun gele kaart af. Vella sprak van goed nieuws voor de duurzame visserij over de hele wereld. Hij riep andere landen op hier ook meer werk van te maken. Landen hebben wereldwijd een gezamenlijke plicht tegen bestrijding van illegale visserij en de bescherming van gezagsgetrouwe vissers.

De Europese Commissie waarschuwde Curaçao in november 2013 en de Solomonseilanden in december 2014 dat ze niet genoeg deden tegen illegale visserij. Sindsdien zijn beide landen begonnen aan een reeks hervormingen om hun visserij wettelijk en bestuursrechtelijk in overeenstemming met het internationaal recht te brengen.

Naar schatting 15 procent van de wereldwijde visvangst voldoet niet aan de regels. Dat vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 10 miljard euro.

Lees ook: Commission lifts ‘yellow cards’ for Curaçao and Solomon Islands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *