Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reportage NPO: Texelse vissers willen minder regels

2 min read

NPO programma De Ochtend aan boord van de TX10

Nergens lijkt de Haagse kaasstolp zo ver weg als op het Wad. Maar schijn bedriegt want juist op het Wad, zijn vissers gebonden aan allerlei regels uit Den Haag en uit Brussel. Het is ook nog eens werelderfgoed.

Frido Boom en Herman Blom uit Oudeschild varen dagelijks uit met de TX10 en de TX20. Op deze kotters kunnen toeristen meevaren om op garnalen te vissen en zeehonden te bewonderen. “Onze vangst is de toerist” zegt Herman. Toch moeten zij zich ook aan dezelfde regels houden als de commerciële vissers.

Volgens Frido gaat het goed met de visstand, zeker de garnalen zijn al jaren stabiel. Hij hoopt dat zijn zoons later ook visserman worden, net als hij zelf en zijn vader. Maar er liggen wel wat bedreigingen op de loer. Zoals de Brexit.

Nederlandse vissers die nu varen in Britse territoriale wateren zullen andere visgronden moeten zoeken want de Britten willen deze gebieden niet meer delen. Ook windmolenparken zijn een bedreiging voor de visserij.

Maar de grootste ergernis van beide vissers zijn de regels. Er komen steeds meer regels en de feeling met de beroepsgroep is weg. Frido zou graag weer een minister van Landbouw en Visserij zien.

Ook de Europese regels over bijvangst zijn de mannen een doorn in het oog. Alle ondermaatse vis moet tegenwoordig aan land worden gebracht en vernietigd. Vroeger gooiden de vissers deze visjes terug.

Niet alles overleefde dit, maar volgens Herman toch wel zo’n 70%. “en dat is je toekomst, die visjes worden groter en dan kun je ze vangen.”

>>> Klik hier voor de reportage door het NPO programma De Ochtend aan boord van de TX10 <<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *