Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe luidruchtige garnalensoort

1 min read

Synalpheus pinkfloydi is de naam die de wetenschappers hebben bedacht voor de pistoolgarnaal die zij recent voor de kust van Panama in Centraal-Amerika hebben ontdekt.

Wetenschappers hebben een pas ontdekte garnalensoort met een opvallende rode schaar naar de Britse band Pink Floyd vernoemd. Het gaat om een subsoort in de familie van pistoolgarnalen.

Synalpheus pinkfloydi is de naam die de wetenschappers hebben bedacht voor de pistoolgarnaal die zij recent voor de kust van Panama in Centraal-Amerika hebben ontdekt. De garnaal is vernoemd naar Pink Floyd vanwege zijn opvallende roze schaar die zeldzaam is in deze garnalenfamilie.

De nieuwe pistoolgarnaal leeft in de Caribische Zee voor de kust van Panama. Het is grappig dat een pistoolgarnaal is vernoemd naar een rockband, want het diertje kan een luide knal produceren met zijn scharen.

De scharen kunnen zo snel dichtgeklapt worden, dat er een vacuümbel ontstaat. Deze vacuümbel is op een bepaald moment bijna net zo warm als het oppervlak van de zon, de bel implodeert vervolgens, wat ook wel cavitatie wordt genoemd. De knal is hard genoeg om vissen te verdoven en zelfs doden.

Benieuwd hoe dit klinkt? BBC heeft in het verleden een documentaire over pistoolgarnalen gemaakt en is onder te zien.

Video: Pistol Shrimp sonic weapon – Weird Nature – BBC wildlife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *