Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vuurwerk in de visserijcommissie over de aanlandplicht

2 min read

Europarlementariër Peter van Dalen en Pim Visser van Europeche/VisNed

Het ging er fel aan toe vanmiddag in Brussel! Op de hoorzitting over de invoering van de aanlandplicht gingen experts in gesprek met leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Peter van Dalen benadrukte dat hij grote problemen voorziet. “Vanuit de visserijsector krijgen we alarmerende signalen, maar volgens de Europese Commissie loopt alles op rolletjes? Het is juist alle hens aan dek om te voorkomen dat de sector vastloopt in 2019!”, aldus Van Dalen. Ook Europarlementariërs uit andere landen hadden grote vragen over het gekozen tijdspad en de kosten voor de visserij.

Bijdrages

Namens de sector mocht Pim Visser (Europeche/VisNed) het woord voeren. Hij trok diverse kleurrijke vergelijkingen om de huidige situatie te omschrijven: Columbus die naar India denkt te varen, de kleren van de keizer en de Britse serie: keeping up appearances. Ze vatten allemaal samen: de EU weet niet waar ze aan begonnen is, maar gaat vrolijk door alsof er niets aan de hand is.

Ondertussen dreigen grote problemen voor de vissers en de tijd dringt. Door het probleem van choke species (verstikkende soorten) kan het zelfs zo zijn dat de Nederlandse kottervloot al in april 2019 aan wal moet blijven. De onderzoeken rondom de overleving van schol hebben vertraging opgelopen door trage vergunningverlening. Ook aan wal weet men niet wat men straks aan moet met tonnen ondermaatse vis. De veiling heeft logischerwijs geen interesse.

Vanuit België voerde Hans Polet (onderzoeksinstituut ILVO) het woord. Hij benadrukte dat de financiële gevolgen voor vissers groot zullen zijn. Hierdoor zullen ze eerder geneigd zijn de regels te overtreden. Waardoor ook diverse onderzoeksprojecten gevaar lopen, omdat vissers niet meer hun (echte) gegevens willen delen.

De Europese Commissie blikte vooral terug op de afgelopen jaren. Toen werden de ´makkelijkste soorten´ onder de aanlandplicht gebracht. Dat was goed gegaan en dus voorzagen ze geen problemen. Op de vraag te reageren op de zorgen vanuit de sector, die een ander beeld schetsen, kwam helaas geen antwoord.

Van Dalen: “De Europese Commissie steekt de kop in het zand. Ze weigert te erkennen dat deze aanlandplicht onwerkbaar is. Er is meer tijd en meer flexibiliteit nodig. We moeten schol uitzonderen van de aanlandplicht op basis van een hoge overlevingskans. Daarnaast moet een enkele soort niet de visserij plat kunnen leggen puur omdat de wetenschappelijke data ontbreekt. Dat zijn de eerste stappen en die proberen we nu snel in de wetgeving te regelen.” [Nieuwsbericht maandag 24 april 2017 – Eurofractie.nl]

Bekijk hier een video van de bijdrage van Peter van Dalen op Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *