Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorse zakenman doneert megaschip voor schonere oceanen

1 min read

Noorse zakenman doneert megaschip voor schonere oceanen

De steenrijke Noorse zakenman Kjell Inge Røkke financiert de bouw van een 182 meter lang hypermodern onderzoeksschip. De oud-visserman wil zo een bijdrage leveren tegen oceaanvervuiling.

Het Research Expedition Vessel (REV) kan tot 6000 meter diepte onderzoek doen en de zeebodem tot 20 meter diep bemonsteren. Het schip is onder andere uitgerust met ROV’s (remote operated vehicles) die via een moonpool onder in het schip worden gelanceerd.

Røkke verdiende als 18-jarige zijn geld als visserman en staat nu aan het hoofd van een zakenimperium dat zich bezighoudt met visserij en de bouw van olievelden. Hij vergaarde zijn vermogen met het Noorse offshorebedrijf Aker ASA, dat onder meer actief is in de oliesector.

Nu wil de 58-jarige miljardair in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds iets terugdoen voor de maatschappij. Het 181 meter lange vaartuig moet een belangrijke bijdrage gaan leveren tegen vervuiling van de oceanen.

Het vaartuig zal worden ingezet bij oceaanexpedities en gaat helpen met het opruimen van plastic in zee. Het schip krijgt een bemanning van 30 personen en heeft nog eens ruimte voor 60 onderzoekers. In 2020 moet het schip klaar zijn om naar zee te gaan. Kijk onder de video die een impressie van het nog te bouwen schip weergeeft.

Video: New World’s Largest MegaYacht is coming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *