Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Op zoek naar bioactieve stoffen in schalen van mosselen, krabben en garnalen

1 min read

Afvalstromen uit zee: Europees project Blueshell gaat op zoek naar bioactieve stoffen in schelpen en schalen van mosselen, krabben en garnalen

Van schelp- en schaaldieren consumeren we slechts 30%, de schelpen en schalen eindigen doorgaans bij het afval. En dat is zonde, want deze resten bevatten nog nuttige eiwitten, vetten en andere stoffen.

Die kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als additief in de voedingsindustrie of als groeibevorderende stoffen in de fruitteelt. Afhankelijk van de vangst en de consumptie, worden Europese deelstaten geconfronteerd met andere afvalstromen: voor België zijn dat natuurlijk mosselschelpen, terwijl de partners uit Ierland en Noorwegen vooral afval hebben van krab. Schalen van garnalen vormen een grote afvalstroom in onder andere Zweden en Italië.

Blueshell, een Marine Biotech Eranet project, is een initiatief van 7 partners uit deze vijf Europese landen. Zij bekijken hoe de restfractie van schalen en schelpen kan worden opgewaardeerd voor verschillende toepassingen.

Via fijnmalen, enzymatische hydrolyse of fermentatie zullen bioactieve stoffen beschikbaar gemaakt worden. Deze zullen vervolgens getest worden op bepaalde eigenschappen, nl. i) ontstekingsremmende activiteiten, ii) antimicrobiële activiteiten, iii) activiteiten die plantgezondheid bevorderen. Uiteindelijk doel is het opschalen van de productie voor toepassing als voedingsadditieven ifv bewaring, en als groeibevorderende middelen in de aardbeiteelt.

De kick-off van het project door te ILVO in Oostende is op 3 en 4 mei van start gegaan. Volg het evenement en het verdere verloop van het project via Twitter, #EranetBlueShell. Contact: Johan.Robbens@ilvo.vlaanderen.be  [Nieuwsbericht: Vilt, dinsdag 2 mei 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *