Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe flyshooter en twinrigger LH-356 “Henk Senior”

2 min read

De nieuwe flyshooter en twinrigger LH-356 "Henk Senior", foto Nodosa.

De Nodosa-scheepswerf in Marín, Spanje heeft de nieuwe flyshooter / twinrigger LH-356 “Henk Senior” afgeleverd aan de Osprey Group, het nieuwe schip is gebouwd onder eisen van de MCA.

De onder Britse vlag varende LH-356 meet 28,7 meter over alles, is 10 meter breed en heeft holtes van 4,51 meter (hoofddek) en 6,86 meter (shelterdeck). Het ontwerp is van het Deense Vestvaerftet. Het schip wordt voortgestuwd door een 749kW ABC hoofdmotor die door een Reintjes keerkoppeling een 5-blads schroef van 3300 mm aandrijft.

Het nieuwe schip met een tonnage onder 400 GT haalt een snelheid van 11,50 knopen en gaat vissen in het Engels Kanaal en op de Noordzee. De Henk Senior is uitgerust met twee MAN 320kW, 400 volt hulpmotoren, plus een Caterpillar 86kW 400 volt haven generator set.

De lieren zijn geleverd door Ibercisa, het hydraulische pakket bevat een paar flyshoot-lieren, dubbele netten-trommels en een 20-tons vislier. Ook zijn er twee 8-tons extra lieren, een elektrisch aangedreven ankerlier. Verder is er een Guerra M140.903 dek kraan geplaatst.

De Henk Senior heeft een visruim van ongeveer 120 kubieke meter met capaciteit voor 1200 kisten en is uitgerust met twee Geneglace scherfijs machines met een capaciteit van 2500kg per etmaal.

Het schip heeft accommodatie voor een bemanning van tien in vier dubbele hutten en één enkele. De accommodatie is met veel zorg gebouwd in een streven naar het grootste comfort voor de bemanning. Het stuurhuis is ontworpen voor 360° zicht. De thuishaven van de nieuwe LH-356 ” is Leith aan de oostkust van Engeland.

Met de aflevering van de Henk Senior loopt Nodosa voor met de productie van vissersvaartuigen. Onlangs is een 60 meter lange longliner voor reders op de Falkland eilanden afgeleverd. Momenteel worden 2 vissersvaartuigen, één van 64 meter en een andere van 74 meter voor de Falkland eilanden afgebouwd. Twee schepen van 35 meter worden gebouwd voor Duitse eigenaren. Daarnaast zijn er contracten getekend voor twee schepen voor Nederlandse eigenaren waarvan één bijna identiek is aan de LH-356 Henk Senior. [Nieuwsbericht 22-03-2017 Nodosa shipyard]

Nieuwe flyshooter en twinrigger LH-356 “Henk Senior”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *