Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Markttoegang China voor Nederlandse mesheften

1 min read

Nederland krijgt groen licht voor de export van mesheften (of ‘scheermesjes’) naar China.

Nederland krijgt groen licht voor de export van mesheften (of ‘scheermesjes’) naar China. Dat is het resultaat van een twee jaar durende onderhandeling met de Chinese autoriteiten.

Nederland is een van de weinige landen die mesheften naar China mag exporteren. Dat Nederland nu markttoegang heeft verworven, is niet alleen te danken aan de hoge kwaliteit van de schelpdieren maar ook aan het systeem van keuring en toezicht door de NVWA, dat internationaal bekend staat als degelijk en betrouwbaar. De markttoegang betekent een exportpotentieel van jaarlijks 7 miljoen euro.

Vooralsnog exporteerde Nederland de exclusieve schelpdieren vooral naar Spanje en Italië. De opening van de Chinese markt betekent voor de Nederlandse sector een belangrijke uitbreiding van de export. In China worden de mesheften als een bijzondere delicatesse beschouwd.

De visserij op mesheften gebeurt in de Zeeuwse Delta en ten noorden van de Waddenzee, door in totaal vier schepen. Deze visserij heeft in 2012 het MSC-certificaat voor duurzame visserij verworven. Destijds een bijzondere primeur; het was de eerste visserij ter wereld die het MSC-certificaat op geïntroduceerde soorten mocht voeren.

Voor vissers in kwetsbare natuurgebieden zoals de Zeeuwse delta en ten noorden van de Waddenzee is dit een belangrijke erkenning voor hun duurzame manier van vissen. [Nieuwsbericht Rijksoverheid  14-05-2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *