Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Orka’s doden grote witte haaien [video]

1 min read

Orka’s doden grote witte haaien in Zuid Afrika, foto Marine Dynamics

De grote witte haai is voor heel wat mensen het meest angstaanjagende in zee. In Zuid-Afrika denken ze daar sinds kort echter helemaal anders over. Er spoelden drie door orka’s afgeslachte witte haaien aan.

De drie grote witte haaien waren tussen drie en vijf meter lang en spoelden op opeenvolgende dagen aan nabij het Zuid-Afrikaanse kustdorp Franskraal. Ze vertoonden alle drie grote bijtmerken op hun lichaam en misten organen zoals de lever en het hart.

“De haaien werden gedood door orka’s”, aldus bioloog Alison Towner van Dyer Island Conservation Trust, die de dieren met een team aan een grondige autopsie onderwierp. “Dit hebben we nog niet eerder gezien. Dat orka’s op grote witte haaien jagen, zorgt voor een nieuwe grijs gebied in het maritiem onderzoek. We weten ook niet of de haaien uit de regio gaan wegblijven na deze aanval.”

Franskraal ligt vlak bij Gansbaai, één van de beste plaatsen ter wereld om de witte haai vanuit een stalen kooi te zien. De reden dat deze haaien hier in grote aantallen voorkomen is een kolonie zeehonden op Dyer Island voor de kust. De zeehonden zijn de favoriete prooi van de witte haai.

Video: Orcas hunt Great White Sharks in Gansbaai South Africa. Gepubliceerd op 11 mei 2017 door Marine Dynamics Shark Tours

1 thought on “Orka’s doden grote witte haaien [video]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *