Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

‘Ongelofelijk hoeveel vis er rondzwemt’

1 min read

Urker scheepskok verbaasd over rijke zee: 'Ongelofelijk hoeveel vis er rondzwemt'

In tegenstelling tot de kotters die in Urk geregistreerd staan en met name op platvis vissen, vangen vriestrawlers uit Scheveningen en Katwijk vooral haring en makreel.

Door: Willem Ment den Heijer

Omdat van alle drie de soorten enorme scholen rondzwemmen biedt de visserij hierop volop perspectief. De toestand (omvang en gezondheid) en het beheer van een bepaalde vissoort bepalen in grote mate of de visserij daarop in aanmerking komt voor een duurzaamheidslabel.

Dat is in elk geval al sinds 2016 het geval met de visserij op haring. En na een tijdelijke onderbreking heeft ook makreel deze status vorig jaar weer weten te heroveren. Het zijn de twee belangrijkste pelagische vissoorten voor de vriestrawlers.

Pelagisch betekent afwisselend zwemmen in verschillende waterkolommen. Overdag zwemmen haring en makreel doorgaans dieper en zodra het donker wordt zwemmen ze in hogere waterkolommen, dus dichter bij het wateroppervlak.

>>> Lees hier verder op Flevopost.nl <<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *