Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Strijd om definitieve toelating puls

2 min read

“We gaan nu op naar de heftige fase in de strijd voor de definitieve toelating van de puls”. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen vandaag in Brussel

“We gaan nu op naar de heftige fase in de strijd voor de definitieve toelating van de puls”. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen vandaag in Brussel in reactie op de amendementen die hierover in de Visserijcommissie van het Europees Parlement zijn ingediend.

Van Dalen diende samen met zijn collega’s Schreijer-Pierik (CDA), Huitema (VVD) en Jongerius (PVDA) een amendement in. “Ik ben blij dat we een unieke en brede coalitie hebben gevonden en samen strijden voor deze duurzame innovatie”. In het gezamenlijke amendement vragen de Europarlementariërs het puls-vistuig in de procedure te vergelijken met het traditionele boomkor-tuig. “Op alle vlakken zie je dan een duidelijk duurzame verbetering: qua brandstof, selectiviteit en bodemberoering”.

Verzet

Er blijft helaas ook verzet tegen toelating van de puls. De Franse christendemocraat Cadec wil, net als de meerderheid van de Raad van Visserijministers, de pulsvergunningen blijvend beperken tot 5% van de vloot. De Groenen – normaal gesproken bekend om hun inzet voor duurzaamheid – willen zelfs de onderzoeksprojecten beperken tot 5%. De Deense sociaaldemocraat Christensen wil, vanuit concurrentieoogpunt, het gebied waar gepulst mag worden beperken tot 55°N (ipv 56). Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren wil helemaal niets en eist eerst nog veel meer onderzoek.

Hoe nu verder?

Nu gaat de Visserijcommissie compromissen smeden voorafgaande aan de stemming. Van Dalen: “Aan beide kanten zijn de posities ingenomen, maar er is ook een groep Europarlementariërs die nog twijfelt. Daarom organiseerde ik vandaag, woensdag 21 juni, een hoorzitting waarin alles over de puls nog eens breed is uitgelegd en toegelicht. Ik was blij te zien dat daar collega´s van diverse fracties bij aanwezig waren.”

De stemming in de Visserijcommissie is (vooralsnog) op 12 juli. De Plenaire stemming volgt op zijn vroegst in september. Daarna beginnen de onderhandelingen met de Raad en Commissie, de zogenoemde trilogen. Van Dalen zal daarbij aanwezig zijn omdat hij schaduwrapporteur is voor zijn fractie. [Nieuwsbericht Eurofractie.nl woensdag 21 juni 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *