Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

FAVV sluit Oostendse vismijn

2 min read

Nadat controleurs van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) verschillende inbreuken vaststelden, werd het bevel gegeven de Oostendse vismijn te sluiten.

Nadat controleurs van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) verschillende inbreuken vaststelden, werd het bevel gegeven de Oostendse vismijn te sluiten.

Volgens Vlaams parlementslid en Oostends gemeenteraadslid Björn Anseeuw (N-VA) gaat het onder meer om slecht werkende koelinstallaties, betonrot en een gebrekkige hygiëne. Het FAVV bevestigt de sluiting. In afwachting van een heropening trekken vissers met hun vangst naar de veiling van Zeebrugge.

De vismijn van Oostende, die wordt gerund door de Vlaamse Visveiling, is na verschillende inbreuken gesloten door het FAVV. “Onze controleurs hebben inderdaad de vismijn gesloten nadat ze problemen vaststelden aan de verouderde infrastructuur”, aldus Katrien Beullens van het FAVV. “Het gaat niet over onoverkomelijke herstellingen, maar er kan met de aanpak ervan niet meer gewacht worden tot er binnen enkele jaren een nieuwe hal komt. Wij zullen nu eerstdaags vaststellen of die herstellingen effectief gebeurd zijn”, aldus Beullens. In afwachting daarvan trekken de vissers met hun vangst naar de veiling in Zeebrugge.

De Vlaamse Visveiling zelf laat weten zo snel mogelijk opnieuw open te willen gaan. “Wij hadden verschillende werkzaamheden gepland”, zo zegt Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling. “Tijdens die werken hebben we enkele bijkomende problemen opgemerkt. We hebben dan samen met het FAVV besloten dat we eerst de problemen zouden oplossen dan weer opnieuw opengaan. We vermoeden dat dat op zeer korte termijn kan.”

Volgens Björn Anseeuw, gemeenteraadslid voor N-VA, kunnen veel gebreken snel worden verholpen. Het gaat volgens Anseeuw onder meer over slecht werkende koelinstallaties, betonrot en een gebrekkige hygiëne, veroorzaakt door bijvoorbeeld kapotte koelkastwanden en dito visbakken. “Tweeduizend nieuwe visbakken worden niet eens gebruikt”, zo klinkt het.

Anseeuw heeft het verder over een doelbewuste strategie om de Oostendse visserij en de vismijn “dood te knijpen” en wil dat de stad onmiddellijk actie onderneemt. “De visserij in Oostende verdient een toekomst”, zo klinkt het. “Het stadsbestuur kan de Vlaamse visveiling forse boetes opleggen als er minder dan 45 procent van haar visaanvoer in Oostende wordt geveild en moet die hefboom gebruiken om een duidelijk signaal te geven. De vorige jaren werd dit percentage trouwens nooit gehaald.” [Nieuwsbericht Vilt 26.06.2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *