Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

EMK met VisNed en TX 1 op Wereldhavendagen 2017 Rotterdam

2 min read

TX 1 Klasina-J, foto EMK

Met nog één week te gaan tot de 40e editie van de Wereldhavendagen, worden de bezoekers alvast opgewarmd voor dit grootste maritieme evenement van Nederland.

In het eerste weekend van september worden de Wereldhavendagen dan ook voor de veertigste keer gehouden. Het thema van het evenement is ‘Werelds!’. Een thema dat recht doet aan de grootsheid van de Rotterdamse haven. De Wereldhavendagen vinden traditioneel het eerste weekend van september plaats in Rotterdam (1, 2 en 3 september). Kijk voor het programma en meer nieuws op www.wereldhavendagen.nl.

Visserij

Het EMK is samen met visserijorganisatie VisNed en de pulskotter TX-1, met vissers en een stand aanwezig op de Wereldhavendagen. In de loop van vrijdagochtend zal de TX-1 ‘Klasina-J’ afmeren in de Rijnhaven vlakbij de voetgangersbrug. Er is en demonstratie op het water, waar de kotter aan deelneemt, tussen 13:20 en 13:50 uur.

Nuttige informatie over de pulsvisserij en gerelateerde onderwerpen zijn te verkrijgen bij de stand op de kade. Voor de pers is er gelegenheid om aan boord of op de kade vragen te stellen aan de beide schippers van de TX-1. Men kan zien hoe het tuig eruitziet en hoe pulsvissen in z’n werk gaat. Ook kun je, door je hand in een bak water te steken, voelen wat de vissen voelen als een pulstuig voorbij komt.

Visserij in Nederland: innovatief en duurzaam

De Nederlandse kottervisserij heeft de afgelopen jaren een enorme duurzaamheidsslag gemaakt door over te schakelen naar de pulswing. Met dit innovatieve nieuwe tuig wordt de (plat)vis door middel van lichte pulsjes (stroom) gewekt. Door een klein schokje schrikt de Tong of Schol op en zwemt omhoog. Het net, dat niet meer over de bodem gaat maar er net boven zweeft, vist ze dan makkelijk op. Met deze techniek besparen kotters 50 – 70% brandstof, wordt de zeebodem minder beroerd en wordt de doelsoort Tong veel selectiever gevangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *