Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Tonnen schade aan deels gezonken GY-57

2 min read

De deels gezonken GY-57. Foto IJmuider Reddingsbrigade.

In de haven van IJmuiden is in de nacht van zaterdag op zondag de kotter GY-57 Eben Haëzer deels gezonken. Het schip lag afgelopen zaterdag tegen de wal in IJmuiden toen het water begon te maken.

Met man en macht is geprobeerd om het water uit de machinekamer weg te pompen. Dat lukte niet. Een gedeelte van het schip zonk. Omdat het niet erg diep was, kwam niet de hele kotter onder water te liggen.

Nadat de brandweer van Kennemerland een pomp met hoge capaciteit had aangevoerd, kon het schip grotendeels leeggepompt worden. Daarmee werd voorkomen dat het schip kapseisde. De kotter werd op de werf gezet en daar werd de oorzaak snel duidelijk . Een terugslagklep van de uitlaat van het toilet functioneerde niet goed.

De schade loopt in de tonnen en de reparatie van de kotter zal toch snel een paar maanden in beslag nemen. Een groot deel van onder andere de elektrische installaties moet vernieuwd worden.

De gebroeders Kramer melden op de Facebook pagina GY-57 Eben Haezer  : Zaterdagnacht werden we opgeschrikt door een telefoontje van onze Filipijnse bemanningsleden dat de GY-57 water maakte.

Gelijk met de machinist naar IJmuiden gereden. Zelf geprobeerd om met onze mobiele brandpomp de lekkage in de machinekamer onder bedwang te houden maar dit mocht niet baten. Na adequate hulp van brandweer Kennemerland en brandweer Haarlemmermeer met behulp van een grote hydropomp het schip weer drijvende gekregen en met hoogwater weer op de werf kunnen zetten. De oorzaak was een lekke WC leiding.

We zijn dankbaar dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurt. Graag willen we alle instanties die hun uiterste best hebben gedaan zoals Havendienst IJmuiden , reddingsbrigade IJmuiden, brandweer Kennemerland, brandweer Haarlemmermeer hartelijk voor bedanken voor hun hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *