Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Oceans, the Voice of the Invisibles

2 min read

‘Oceans the Voice of the Invisibles’ is een documentaire van Frans filmmaakster Mathilde Jounot die de commerciële activiteiten van Ngo’s laat zien en hun invloed op het mondiale visserijbeleid.

In een commentaar in het online tijdschrift Hook and Net, zegt ze dat Oceans, the Voice of the Invisibles, (‘Oceanen, Stem van de Onzichtbaren’) een uitdaging is geweest om te maken. Het was al snel duidelijk dat niemand de productie wilde financieren.

De documentaire is uiteindelijk betaald met een aantal subsidies en crowdfunding, ‘Oceans, the Voice of the Invisibles’ werd voor het eerst getoond op het Pêcheurs du Monde filmfestival, waar deze onmiddellijk belangstelling trok. De volledige 56-minuten durende documentaire is onder te zien.

Oceans the Voice of the Invisibles

‘De film werd door de bank, Caisse des Depots et Consignations, aan haar klanten getoond tijdens een week van presentaties over milieuproblematiek. Drie Franse tv-zenders hebben de film al uitgezonden en er zijn een aantal bioscopen in Frankrijk bezig met screening, ‘zei Mathilde Jounot.

‘Er was een sterke reactie op de film en het is duidelijk dat door de vloedgolf van meningen niet iedereen het eens is met het beleid van de grote Ngo’s. Gilles Lhuilier, een professor in de rechten aan de Ecole Normale Supérieure in Rennes, suggereerde dat er wetgeving nodig is om de activiteiten van Ngo’s te beperken. Hij stelt dat ze dezelfde commerciële activiteiten nastreven op een manier als grote bedrijven dit doen. Dit is iets dat door de FAO en andere mondiale instellingen moet worden aangepakt, ‘ aldus Mathilde Jounot.

‘Er is nog geen reactie door de Ngo’s op de film, hoewel deze niet onbekend kan zijn. Ik denk dat ze niet begrijpen wat we doen en waarom, ‘zei ze. ‘Ik ga ze niet beschuldigen van een samenzwering omdat de Ngo’s niet verbergen waar ze oorspronkelijk op uit zijn om te doen. De hele zaak is meer een schande voor de media die deze kwestie negeert.’

Lees ook: Franse visserijfilm bevestigt: milieuclubs instrument multinationals privatisering oceanen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *