Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

‘Fake-news’ van WNF en CBS over bodemberoering

2 min read

Veel publiciteit na ‘broddelwerk’ van het CBS en het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij de publicatie over het verdwijnen van 30% van de bodemdieren op de Noordzee.

De kranten stonden er bol van. Het “schokkende nieuws” van het Wereld Natuur Fonds dat 30% van de bodemdieren in de Noordzee de afgelopen 25 jaar verdwenen zouden zijn en dat de bodemvisserij hiervan de als oorzaak is.

Het nieuws is gebaseerd op CBS-gegevens. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is een overheidsdienst, die in opdracht het Wereldnatuurfonds een grote hoeveelheid publiek beschikbare gegevens analyseerde. Tot zover is er niets aan de hand, behalve dat het vreemd is dat een overheidsdienst dit soort betaald onderzoek doet. Met de analyse is samen de publiciteit gezocht, met veel persaandacht tot gevolg.

VisNed was zeer verbaasd over het nieuws en ondertussen heeft Wageningen Marine Research (WMR) de berichten bestudeerd. Zij hebben doorwrocht en vernietigend commentaar op het CBS werk. Daarin zijn harde woorden als ‘simplistische benadering’ niet geschuwd. Volgens WMR kunnen op basis van de gegevens die beschikbaar zijn geen conclusies getrokken worden. Hier vindt u het commentaar van WMR:

https://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Wageningen-Marine-Research-snapt-niets-van-CBS-conclusies-.htm

Maar het publicitaire kwaad is geschied, de sector staat in een kwaad daglicht en vooralsnog is er geen enkele nuancering in de pers. En niet alleen de media reageert, ook 2e Kamerleden hebben vragen over de resultaten. Er zijn spoeddebatten aangevraagd en schriftelijke vragen gesteld over de ‘alarmerende situatie’.

Na een toelichting van VisNed hebben ook veel Kamerleden vraagtekens bij de publiciteit. Zo stelde Eppo Bruins van de ChristenUnie, mede namens de leden Dijkgraaf van SGP en Geurts van CDA vragen over de manier van werken door het CBS (een overheidsdienst) die zoveel publicitaire schade aan de visserijsector toebracht. Hier de link naar de tweet met zijn vragen: https://twitter.com/eppobruins/status/925801638505394176

Gistermiddag kwam het nieuws dat het CBS haar harde conclusies zou nuanceren https://www.rd.nl/cbs-nuanceert-bericht-over-visserij-en-zeeleven-1.1442310

Maar het WWF hulde zich in stilzwijgen. Dat was eigenlijk ook wel logisch want zij hebben alleen maar belang bij het bestoken van de maatschappij met slecht nieuws. Deze nuancering door het CBS achteraf is natuurlijk goed, maar zou niet nodig geweest zijn als het CBS vanaf het begin wel zorgvuldig te werk was gegaan. [Nieuwsbericht VisNed – vrijdag 3 november 2017]

Lees ook: CBS nuanceert bericht over afname diersoorten Noordzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *