Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Werkbaar compromis Pulsvisserij in de maak in Brussel

3 min read

In Vlissingen met France 5 bij Jan Marijs over pulsvisserij. Foto via VisNed‏ @VisNed

De inzet van een grote groep voorvechters voor een duurzame visserij – met Peter van Dalen in de voorste linies – heeft geresulteerd in een compromis dat Pulsvisserij voorlopig veiligstelt en dat naar alle waarschijnlijkheid wordt aangenomen.

Het compromis geeft ons de mogelijkheid aan te tonen dat Pulsvisserij minder schadelijk voor het milieu is dan de boomkorvisserij en daardoor toegestaan kan worden. Dat is niet de algehele vrijstelling waar we op gehoopt hadden, maar het biedt prima kansen om toch verder te kunnen met puls. Het gaat niet makkelijk, zeker niet, maar we zijn wel erg positief gestemd. Komende week stemt de Visserijcommissie en mogelijk in februari de plenaire vergadering van het Europees Parlement. In dat traject hebben we nog veel werk te verrichten. Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

In de afgelopen weken is in Brussel keihard gewerkt aan het dossier technische maatregelen met daarin het voor onze vissers zo essentiële pulsdossier. Recentelijk is daarvoor heel veel aandacht van de Franse televisie. Twee weken geleden was er een TV-ploeg van “France 2” in Den Helder en op Texel en vorige week vrijdag was “France 5” in Vlissingen. Gisteren ontvingen we Britse tegenstanders in Londen. VisNed kiest ervoor om op basis van wetenschappelijk onderbouwde feiten in gesprek te gaan en vooringenomenheid, ook van onze kant, te vermijden.

Beeldvorming

Dat is nog best lastig. De Franse journalisten kwamen stevig bevooroordeeld naar Nederland. Ook zij lieten de welbekende foto’s van een jaar of vijf geleden zien. Scharren met rode stippen vanwege het ijskoude water na een strenge winter. Alom bekend. Bij die vis was geen puls in de buurt geweest. Maar toch: als fake news worden ze keer op keer ten tonele gevoerd. Op Texel voelde de Franse journalist in de pulsbak. In tegenstelling tot de opluchting van de BBC-journalist deze zomer (het zijn maar speldenprikjes) bleef deze man omstandig over zijn hand wrijven. Daar kun je niets tegen doen.

We blijven in gesprek

Toch blijven we onderbouwde feiten aanreiken. Dat deden we ook in Londen. We hadden vanuit het Britse netwerk van VisNed mensen uitgenodigd die gekend tegenstander zijn van puls. Om hun verhaal te vertellen en om ze te laten luisteren naar Hans Polet van ILVO die het onafhankelijke wetenschappelijke werk uit Benthis presenteerde. Dat de Britten boos zijn omdat we ‘in hun voortuin’ vissen is duidelijk en daar moet over worden gesproken. Maar verzonnen praatjes over elektrocutie van vis en het zeemilieu helpen daar niet bij. Gelukkig is het gesprek nu op de juiste manier in gang gezet. Op dezelfde manier gaan we proberen om in Frankrijk en in Denemarken de dialoog op gang te brengen.

Nederlandse NGO’s positief kritisch over pulsvisserij

De Nederlandse NGO’s (Stichting De Noordzee, Greenpeace, Good Fish Foundation, NL Elasmobranch vereniging) hebben een gezamenlijk opinieartikel in het Nederlands Dagblad geplaatst. Daarin zijn ze kritisch op de manier waarop veel pulsontheffingen zijn verleend. Maar ze zijn positief over de kansen die pulsvisserij biedt voor de verduurzaming. Daarmee steunen deze NGO’s het voorzichtige compromisvoorstel dat in het Europees Parlement in stemming komt. Ze gaan nu nog niet voluit achter puls staan, maar willen het onderzoek wel een heel eerlijke kans geven om datgene aan te

tonen waar de visserij van overtuigd is. Dat puls een prima alternatief is voor de visserij op tong met de boomkor. Tegelijk geven de Nederlandse NGO’s het heldere signaal af dat ze, in tegenstelling tot de Fransen, af willen gaan op echt en degelijk wetenschappelijk onderzoek.

Het Brusselse werk gebeurt door heel veel mensen: In het Europees Parlement, bij het Ministerie van LNV, op de Nederlandse ambassade bij de EU, bij de Europese Commissie en noem maar op. Vanuit VisNed zit Pim Visser daar midden tussenin. Het is fijn om te merken dat we niet alleen staan! [Nieuwsbericht VisNed vrijdag 17 november 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *