Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schelpdieren in Nederlandse wateren explosief toegenomen

2 min read

De hoeveelheid schelpdieren in de Nederlandse wateren is explosief toegenomen. Zo blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie door Wageningen Marine Research. Met name de halfgeknotte strandschelpen (spisula) hebben een comeback gemaakt.

Dit blijkt uit het rapport dat Marine Research opstelde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. ‘Dit voorjaar hebben we de hoogste hoeveelheid ooit gemeten, sinds de start van de inventarisatie in 1995, vertelt projectleider Karin Troost van Wageningen Marine Research.

Het gaat ook goed met de scheermessen (Ensis directus), die scherpe langwerpige schelpen waar je voor uit moet kijken als je met blote voeten over het strand loopt. Troost: ‘Beide soorten lijken vorig jaar een zeer succesvolle broedval te hebben gehad.’ Broedval is de overgang van schelpdierlarven vanuit het water naar de bodem.

Terug van weggeweest

Spisula was voorheen één van de meest voorkomende schelpdiersoort in de kustwateren, maar na de millenniumwisseling kromp het bestand in 10 jaar tijd van 692 naar slechts 3 miljoen kilo. Vorig jaar was de schatting 39 miljoen kilo en een jaar later was dit 1.282 miljoen kilo. Troost: ‘Sinds 2015 zagen we spisula al langzaam terugkomen, wat al heel spannend was, maar we hadden niet voorzien dat we in 2017 zo’n enorm bestand aan zouden treffen. Dit is belangrijk voor mens en natuur, want er wordt op spisula gevist én het is een belangrijke voedselbron voor zwarte zee-eenden.’

Combinatie van factoren

In de Nederlandse kustwateren wordt veel gevist op schelpdieren. Om het beleid te bepalen, wordt elk jaar een inventarisatie gemaakt van de bestanden van scheermessen en halfgeknotte strandschelpen en andere soorten die belangrijk zijn voor de visserij. Ook met die andere schelpdiersoorten gaat het goed. ‘We zien al jaren een toename van otterschelpen, zaagjes en venusschelpen’, vertelt Troost.

Waarom het aantal schelpdieren zo explosief is toegenomen, kan Troost niet direct verklaren. ‘Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren, zoals voedselaanbod, aanwezigheid van roofdieren of klimaatveranderingen. We zouden graag onderzoeken of we oorzaken kunnen aanwijzen en proberen daar komend jaar een project voor op te zetten.’ [Nieuwsbericht Resource WUR -12 december 2017]

Lees ook: Twee soorten schelpdieren spectaculair toegenomen in Nederlandse kustwateren

Download: Schelpdierbestanden in de Nederlandse kustzone in 2017 (2,26 mb)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *