Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kotterorganisaties spreken minister Schouten over pulsvisserij

2 min read

Minister Schouten na overleg met Vissersbond en VisNed, ‘We zullen alle wegen bewandelen om ervoor te zorgen dat er een toekomst is voor de pulsvisserij’. Foto ministerie van LNV.

Vandaag reisde de Nederlandse Vissersbond samen met VisNed af naar Den Haag om met minister Schouten de ontstane situatie omtrent de pulsvisserij te bespreken en de toekomstmogelijkheden voor deze visserijmethode.

“Een goed gesprek met een minister die wil strijden voor het innovatieve pulstuig”, blikt voorzitter Johan Nooitgedagt terug op het gesprek.

Teleurstellende stemming Europees Parlement

Namens de Nederlandse Vissersbond waren Johan Nooitgedagt (voorzitter), Anton Dekker (vice-voorzitter) en Durk van Tuinen (dossierhouder pulsvisserij) aanwezig bij het gesprek dat werd ingelast na de teleurstellende uitkomst in het Europees Parlement. Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid van het Europees Parlement, op basis van Fake News onder aanvoering van de Franse activistengroep BLOOM, voor een totaalverbod van pulsvisserij. “Onze kansen liggen nu bij de Europese Raad en de Europese Commissie. Samen met het Europees Parlement gaan zij onderhandelen in het zogenaamde ‘triloog’ over de toekomst van pulsvisserij”, vertelt Nooitgedagt.

Kansen pulsvisserij

Ook minister Schouten wil de kansen die er zijn voor de toekomst van het pulstuig volledig benutten, gaf ze in het gesprek met de visserijorganisaties aan. “We hebben gesproken over waar we op dit moment staan, wat we kunnen bereiken en hoe we dat gaan aanpakken”, zegt Nooitgedagt die het gesprek als zeer prettig heeft ervaren. “De minister schaart zich samen met het Kabinet volledig achter de pulsvissers en bekijkt de mogelijkheden met een realistische blik.”

Schouder aan schouder

Minister Schouten zei na het overleg tegen de pers: “We zullen alle wegen bewandelen die we hebben om een verbod op pulsvisserij te voorkomen. Hierin trekt het Kabinet gezamenlijk met de visserijorganisaties op.” De afgelopen maanden trok de Nederlandse Vissersbond schouder aan schouder op met kotterorganisatie VisNed om pulsvisserij in binnen- en buitenlandse politiek positief op de kaart te zetten. “Het is fijn om te merken dat niet alleen wij als visserijorganisaties ons hard maken voor het innovatieve pulstuig, maar dat ook het gehele Kabinet achter ons staat”, aldus Nooitgedagt.

Voorzichtig met overtredingen

Tijdens het gesprek gaf de bewindsvrouw ook aan dat de Nederlandse visserijsector meer dan ooit voorzichtig moet zijn met overtredingen. Nooitgedagt: “In Europa ligt de Nederlandse visserijsector op dit moment onder een vergrootglas. We zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijker dan ooit om regelgeving op dit moment serieus te nemen.” [Nieuwsbericht NVB – 22 januari 2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *