Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers blokkeren havens Boulogne en Calais

3 min read

Afgelopen nacht is de Nederlandse visserijsector geconfronteerd met havenblokkades in Frankrijk. Onder andere in Boulogne is de sluis door Franse staandwantvissers geblokkeerd.

Afgelopen nacht is de Nederlandse visserijsector geconfronteerd met havenblokkades in Frankrijk. Onder andere in Boulogne is de sluis door Franse staandwantvissers geblokkeerd.

Deze sluis wordt veelvuldig gebruikt door Nederlandse vissersschepen die in de wintermaanden in het Kanaal vissen. Door deze Franse blokkade is het voor Nederlandse vissersschepen die de visserijtechniek flyshoot gebruiken onmogelijk om haar vangsten aan wal te brengen. Daarnaast worden aanvoerwegen naar de Franse havens voor vrachtwagens die de vis ophalen ook geblokkeerd.

Uitbreiding Franse blokkades

Vanochtend is bekend geworden dat de kans bestaat dat de blokkades zich gaan uitbreiden, bijvoorbeeld naar de haven van Calais. De uitwijkmogelijkheden van de Nederlandse vissers naar andere havens wordt hierdoor enorm beperkt. Daarnaast maken de Nederlandse vissers zich zorgen om hun schepen bij het achterlaten ervan in Franse havens dit weekend. Als reden van de Franse staking en de blokkades worden diverse zaken genoemd: lage inkomsten, slecht weer waardoor weinig gevist kan worden, invloed van de pulsvisserij en te strenge wet- en regelgeving voor vissersvaartuigen.

“Fransen moeten bepaalde veiligheidscertificaten hebben”

“Elk jaar, rond januari-februari-maart, is er de mogelijkheid dat de Fransen een reden vinden om te staken en de havens te blokkeren. Dat valt altijd samen met een periode dat er niets of zeer weinig voor ze is te verdienen. Vergelijk het met een periode van vorstverlet in de bouwsector. Dat is makkelijk staken. Het lijkt nu een verband te hebben met de toestanden omtrent de puls, maar dat is deels schijn. De Fransen staken ook omdat ze bepaalde veiligheidscertificaten moeten hebben. Voor de realisatie daarvan willen ze subsidies ontvangen. Het is een triest gegeven dat de EU op verschillende snelheden acteert en dat dit ritueel zich elk voorjaar herhaalt. Nabij Boulogne vissen zogenaamde flyshoot-schepen, waaronder met een Nederlandse vlag en die hebben helemaal niets te maken met het pulsvissen”, geeft voorzitter Johan Nooitgedagt als reactie op de Franse staking.

Staken tegen pulstuig niet realistisch

Vanuit de Nederlandse visserijorganisaties is volop contact met de overheden, havendiensten en visserijbedrijven die actief zijn in de Franse wateren. Saillant detail is dat deze Franse staandwantvloot ook de hetze tegen de pulsvisserij heeft gevoerd. “De voor Nederland teleurstellende uitkomst van de stemming over pulsvisserij in het Europees Parlement is kennelijk voor deze Franse staandwantvloot nog niet genoeg en daarom richten ze zich nu op Nederlandse visserijbedrijven die met een andere techniek vissen”, aldus Nooitgedagt. “Het argument dat de Fransen in de betreffende havens staken tegen toelating van het pulstuig is niet realistisch. De Nederlandse pulsvissers vissen namelijk niet nabij de havens van Calais en Boulogne, de pulsvissers mogen alleen in de Noordzee met deze pulstechniek vissen.”

Steun van publiek geld

“Tevens is het opvallend dat bij slechte vangsten op deze wijze wordt gestaakt waarbij geëist wordt dat de Franse vissers met publiek geld moeten worden gesteund. De Nederlandse vloot heeft zo’n vijf jaren geleden ook slechte jaren gekend waarbij de vloot aan wal is gebleven voor lage visprijzen, maar er is nooit subsidie geëist om inkomsten aan te vullen”, aldus Nooitgedagt. [Nieuwsbericht NVB – 25 januari 2018]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *