Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Jaarresultaten Vlaamse visserij 2017

2 min read

De Rederscentrale blikt in zijn informatieblad terug op de jaarresultaten van de Vlaamse visserij. In 2017 heeft de vloot in totaal 22.142 ton visproducten aangevoerd voor een totale waarde van 88,18 miljoen euro.

Het record van 2016 (93,33 miljoen euro) wordt daarmee niet geëvenaard, maar de sector is toch tevreden. De gemiddelde prijs bedroeg 3,98 euro per kilo vis, wat 18 eurocent meer was dan in 2016. In de Noordzee werd duidelijk minder tong gevangen. Naar schol is veel vraag maar de aanvoer op de Belgische visveilingen steeg met slechts 1 procent. Zeeduivel is opnieuw meer gevangen zodat de vis van het jaar stevig op plaats drie staat, zo meldt Vilt hier.

Door Belgische vissersvaartuigen werd vorig jaar 16.728 ton vis aangevoerd naar de Belgische visveilingen, en 5.414 ton naar buitenlandse visveilingen. Telkens waren tong en schol de voornaamste soorten. In de Noordzee werd het tongquotum slechts voor 40 procent benut. In het oostelijk deel van het Engels Kanaal ontwaart de Rederscentrale hetzelfde fenomeen. Daar werd het gecompenseerd door bijvangst van zeekat, ponen en schol in het najaar. In de meer westelijke wateren zoals het Bristolkanaal, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje werd het tongquotum wel quasi volledig benut. De gemiddelde prijs van tong handhaafde zich op 11,41 euro per kilo.

Schol zit duidelijk in de lift, in die mate dat de aanvoer de vraag moeilijk kan bijbenen. De gemiddelde scholprijs klokte af op 1,93 euro per kilo, een stijging met 18 procent. Uitgedrukt in aanvoerwaarde zijn langoustines na tong en schol opgeklommen naar de derde plaats. “Deze visserijactiviteit wordt de laatste jaren succesvol bedreven door onze eurokottervloot”, schrijft de Rederscentrale. “Meestal wordt rechtstreeks verkocht in Nederland. De totale aanvoer van langoustines bedroeg 839 ton, goed voor een totale waarde van 5,8 miljoen euro.”

De aanvoer van zeeduivel, vis van het jaar in 2018, klokte eind 2017 af op 509 ton. Dat is beduidend meer dan de 424 ton in 2016 en de 363 ton een jaar eerder. De gemiddelde prijs bij de Belgische veilingen bedroeg 10,37 euro per kilo. De vangstmogelijkheden voor zeeduivel in de Noordzee zijn dit jaar met 20 procent verhoogd.[Bron: Vilt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *