Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wetenschap en Visserijsector: meer praten met, dan over elkaar

2 min read

Visserijvoorman Pim Visser en Europarlementariër Peter van Dalen

Op de dag van de Nederlandse Gemeenteraadsverkiezingen vond er een hoorzitting plaats te Brussel in de visserijcommissie van het Europees Parlement over de wisselwerking tussen wetenschap en management op het gebied van visserij.

Een belangrijke kwestie na wat we gezien hebben tijdens de plenaire stemming over puls.

Het woord puls viel nauwelijks

Wat echter opviel was dat er bijna niet gerept werd over de puls, terwijl dat juist een voortreffelijk voorbeeld is van hoe er geen wisselwerking plaatsvond tussen de meerderheid van het Europees Parlement en wetenschappelijk bewijs. Hier werd de wetenschap niet gevolgd, omdat de autoriteiten niet op dezelfde lijn zaten. Naar de industrie werd niet geluisterd.

Een goede wisselwerking tussen de autoriteiten, vissers en wetenschappers is van essentieel belang

Een voorbeeld waarin autoriteiten wel naar de industrie luisterden, maar niet zozeer naar wetenschappelijk advies, ging over TACs. In de Noordzee waar een gemixte visserij heerst, is het moeilijk elke vissoort individueel te managen.

Visserijvoorman Pim Visser, één van de sprekers tijdens de hoorzitting, wil dan ook een nieuwe, innovatieve manier van controle en data collectie zien. Het huidige systeem geeft een valse betrouwbaarheid aan. ´Wetenschappers zouden niet bang moeten zijn om te kunnen zeggen dat ze soms ook wel eens iets niet weten´, aldus Visser.

Als voorbeeld gaf hij de TAC (*) van tarbot weer: omdat er niet genoeg wetenschappelijk data was had tarbot geruime tijd een lage TAC, terwijl observaties op zee een heel ander beeld gaven. Dankzij input van de Nederlandse autoriteiten en de Nederlandse visserij-industrie heeft de Raad in december 2017 niet het Europese wetenschappelijk advies gevolgd en is de TAC verhoogd met 40%.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat de Nederlandse visserij-industrie erg nauw samenwerkt met Nederlandse wetenschappers. Dit voorbeeld heeft veel voordeliger uitgepakt dan die van de puls.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) ziet dit ook in: ´de wetenschap en de visserijsector moeten meer praten met, dan over elkaar. De relatie tussen deze twee is in Nederland goed, maar elders in Europa is er veel te verbeteren´.

Van Dalen sluit zich aan bij Visser´s boodschap: een goede wisselwerking tussen de autoriteiten, vissers en wetenschappers is van essentieel belang. Zo kan data gemakkelijk gedeeld worden en wordt er niet alleen kostenefficiënt samengewerkt, maar is er ook meer transparantie. Dat dit werkt in de praktijk heeft het tarbot voorbeeld wel laten zien.

(*) TAC = Total Allowable Catch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *