Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Bakermat van de aanlandplicht ontwaakt

2 min read

Protesterende Britse vissers op de Thames tegen het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid.

Nigel Farage, voormalig voorman van de pro-Brexit partij UKIP, protesteerde vorige week weer op de Thames tegen het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid.

Doordat de Britten en de EU een overgangsperiode zijn overeengekomen, blijven Britse vissers gebonden aan de Europese regelgeving tot eind 2020. Met nog negen maanden te gaan zien de Britten de donkere wolken van de door henzelf zelf gewenste ‘discard ban’ op zich afkomen.

Was het in de aanloop naar de stemming over de Brexit een armada van vissersschepen, ditmaal gooiden Farage en andere opvarenden vanaf één Brits vissersvaartuig kisten met schelvis in de Thames als protest tegen met name de aanlandplicht.

Dat de Britten erachter komen dat ze met de aanlandplicht of ‘discard ban’ niet alleen vissers uit andere landen maar ook zichzelf lelijk in de voet schieten, blijkt uit een artikel dat de Engelse vissersbond NFFO plaatste in visserijvakblad Fishing News met als kop ‘Ramp dreigt door discard ban verstikking’.

Artikel ‘Discards ban chokes threaten disaster’ klik voor groter

Gifbeker voor vissers EU

In het artikel legt de NFFO uit dat er veel doodlopende wegen zijn voor de visserijsector als de aanlandplicht in de huidige vorm van kracht wordt. Bedreigingen waarvoor in Nederland de visserijorganisaties en actiegroep EMK al veel langer waarschuwen.

De Britten vrezen dat ze door de overgangsperiode rondom de Brexit in grote problemen komen door de combinatie van gebrek aan quotum en ongewenste bijvangsten. Een voorbeeld is kabeljauw in Het Kanaal. De Britten mogen tot eind 2020 9% van het quotum aan maatse kabeljauw aanlanden, de Fransen 84%. In dezelfde verhouding geldt dat voor de ondermaatse kabeljauw en dat leidt tot grote problemen voor de Britten. Kabeljauw in Het Kanaal is een ‘choke specie’ geworden. De Britten zouden graag zien dat door de Brexit hun aandeel in deze quota (sterk) zou toenemen. Maar dat zou betekenen dat de vissers van de EU-lidstaten in nog grotere problemen komen door de ‘discard ban’. Brexit en ‘discard ban’ vormen dan een gifbeker die de vissers van de EU-lidstaten moeten leegdrinken terwijl de vissers uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en andere niet-EU kustlanden spottend kunnen toekijken.

Speelveld na 2020

Nederlandse Vissersbond is met andere visserijorganisatie binnen de EU bezorgd over het speelveld op de Noordzee na 2020. Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld voor alle vissers op de Noordzee. Dat moet de inzet zijn van onze Nederlandse overheid en die van de EU.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl. [Nieuwsbericht NVB – 29 maart 2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *