Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Platvis in beeld: nieuwe inzichten, nieuwe inspiratie

2 min read

Binnen het project ‘Platvis in Beeld’ van Wageningen Marine Research observeren onderzoekers het gedrag van gevangen vissen in het net aan de hand van video-opnamen onder water

Binnen het project ‘Platvis in Beeld’ van Wageningen Marine Research observeren onderzoekers het gedrag van gevangen vissen in het net aan de hand van video-opnamen onder water in de visserij op tong.

De beelden vergroten de kennis over het ontsnappingsgedrag van verschillende vissoorten en kunnen vissers en netontwerpers helpen gericht selectievere netten te ontwikkelen. De meest informatieve fragmenten uit de videobeelden zijn op vrijdag 31 maart gepubliceerd op de website van Wageningen Marine Research om ze ter beschikking te stellen voor de visserijsector.

Nog geen commercieel toepasbaar net

Hoe laat je te kleine vissen ontsnappen en behoudt je de marktwaardige tong? Aan eerdere ontwerpen van selectievere netten werd tot nog toe gewerkt op basis van trial en error. Dit heeft niet geleid tot een commercieel toepasbaar net en ideeën voor nieuwe netontwerpen droogden op.

Video: Platvis in beeld (2018)

Gepubliceerd op 30 mrt. 2018 door Wageningen Marine Research

Het project ‘Platvis in beeld’ maakt videobeelden van visgedrag in het net van een pulskor. De beelden helpen vissers gericht en op basis van gedrag selectievere netten te ontwikkelen.

Impuls voor selectiever visnet tongvisserij

Onderzoeker Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research maakte de beelden samen met de schippers en bemanning van de TH 10 en de BRA 5 aan boord van deze schepen. De kennis die met het project Platvis in Beeld werd vergaard, is bedoeld om nieuwe inspiratie en een impuls te geven aan het ontwikkelen van een selectiever visnet voor de tongvisserij.

Klik hier voor alle opnames op de website van WMR

Meer informatie of ideeën inbrengen

Brengen de beelden u op een idee voor een innovatief netontwerp? Dan kunt u contact opnemen met de projectleider van ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’, Brita van den Dries-Trapman, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl. Wilt u meer informatie over ‘Platvis in beeld’? Dan kunt u contact opnemen met Pieke Molenaar, pieke.molenaar@wur.nl. [Nieuwsbericht NVB – 4 april 2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *