Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nederlandse vissers steunen vissers in Madagaskar

2 min read

Behalve het vaartuig werden ook toebehoren gekocht zoals netten (2 maten mazen), loden netverzwaring, reparatielijnen, een anker, reddingsvesten en een GPS (Foto's FECPAMA).

Dankzij een bijdrage uit de Nederlandse cao voor de trawl-visserij kon de vakbond van vissers op Madagaskar  een vaartuig, een zogenoemde “pirogue” aanschaffen.

“Goed dat we op deze manier via CNV Internationaal collega’s in moeilijke omstandigheden ver weg kunnen steunen om zelf fatsoenlijk in hun levensonderhoud te voorzien”, zegt bestuurder Wietze Kampen van CNV Vakmensen”.

Vissersbond FECPAMA, (aangesloten bij vakcentrale SEKRIMA in Madagaskar) kocht een piroque (1,5 ton, zeilend, met uitlegger, voor 6 personen) compleet met netten (2 maten mazen), loden netverzwaring, reparatielijnen, een anker, reddingsvesten en een GPS.

Proefvaart

Afgelopen februari heeft de eerste proefvaart van de pirogue plaatsgevonden. De opbrengst was 93 kg). “Nog heel weinig, maar het is nog geen seizoen”, aldus één van de vissers. “Het net met de kleinere mazen gebruiken we bij volle maan”, vertelt zijn collega: ”dan zwemmen er andere vissen”

Koelkast

Toen het plan voor dit project werd besproken met de vissers, in een kustplaatsje in het noordwesten van Madagaskar, werd ook  besloten om de vrouwen die de vis verkopen in hun werk te ondersteunen. De vrouwen verkopen niet alleen de verse vis, maar roken ook een deel van de vis om die te kunnen bewaren om later te verkopen. Er is een koelkast gekocht om op de markt ijs te kunnen bewaren en de vrouwen hebben plastic bakken gekregen voor de verwerking van de vis.

De vissers en de vrouwen zijn erg blij met deze steun van de Nederlandse vissers, die hun helpt een eigen inkomen te verwerven.

CNV Internationaal draagt bij aan fatsoenlijk werk in ontwikkelingslanden ondersteunt het werk van vakbonden in ontwikkelingslanden, deels ook met middelen vanuit de sectoren. [Nieuwsbericht CNV Internationaal 04-04-2018]

Lees hier meer over: Wat zijn IC CAO projecten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *