Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Die onzinnige aanland plicht…

3 min read

De onzinnige vernietiging van kleine vis die niet meer overboord mag door de Brusselse aanlandplicht

Het is al zo vaak besproken, gezegd en vertelt dat de regeling voor de aanlandplicht (alles wat je vangt aan boord moeten houden en binnen brengen) boven al het verstand van ieder normaal denkend mens is verzonnen.

Je zult er vast voor geleerd moeten hebben. In de hele visserij geschiedenis wordt er al gesorteerd en uitgelezen, waarbij de kleine vissen welke niet voor gewone consumptie geschikt zijn weer overboord werden gezet en voor nageslacht konden zorgen.

Door: Wubbo Pasterkamp (UK-145)

Zelfs in de bijbel werd hier al over gesproken, lees Mattheus 13 vers 48. Het werd in de Mozaïsche wet zelfs al verboden om de te kleine vissen aan land te brengen. Dit is een oude wet van Mozes oftewel de religieuze wet van Israël en staat geschreven in de Thora.

Het is dus wereldwijd en van alle tijden dat er te kleine vis overboord gezet wordt en al die eeuwen is er ook voor nageslacht gezorgd in de zeeën en oceanen.

Maar als de aanlandplicht met zijn bij regelingen word doorgevoerd zoals nu vanuit Brussel is bedacht, dan voorspel ik dat de visserij zoals we die nu kennen met 50 jaar totaal naar de bliksem is geholpen, en dat de Ngo’s het voor elkaar hebben gekregen om de productiefste zeeën van de wereld volledig leeg zijn en dat er daardoor alleen nog met de hengel gevist mag worden.

Kijk maar naar Amerika. Dit alles is naar Amerikaans model immers bijna alle Ngo’s worden direct of indirect gefinancierd door Amerikaans geld. In Amerika is 82% sport gebonden visserij en 18% beroeps die aanspraken maken op de visquota.

De draak van een aanlandplicht komt niet zomaar tot stand. Deze regeling werd jaren terug al ingevoerd in New-Zeeland wat door Engelse overheersing werd bestuurt en onder druk van toen al Amerikaanse Ngo’s, maar in een iets ander jasje. Het zijn wel de zelfde geld stromen die nu ook de Ngo’s spekken waar wij mee te maken krijgen en al hebben.

De vissers in New-Zeeland hoeven geen maatse vissen weg te gooien als er geen quota voor is maar zijn verplicht alles binnen te brengen. De te kleine vis moet echter wel overboord!.

Alle quota moet daar van de overheid worden gehuurd bij het begin van het visjaar. Je kunt je voorstellen dat je als ondernemer moet gokken wat wel en wat niet kan, en hoe je financiële situatie voor dat jaar is.

Voor vis waar je bij het begin van het visjaar geen huur hebt afgedragen en toch aanvoert moet alsnog de huurprijs betaald worden en er volgt een proces verbaal waarvan de boetes niet mals zijn. Word je daar op heterdaad betrapt bij het overboord zetten van vis die je niet hebt gehuurd en waarvoor je geen visruim ruimte hebt, nou dan kun je je bedrijf wel in leveren.

Er wordt gecontroleerd door camera’s en met behulp van Google Earth voor extra bewijs last hierdoor zijn vele visserij bedrijven failliet gegaan. Ook hebben zich in dat land mensen zich al van leven berooft vanwege de proces-verbalen met bijbehorende boetes.

Het resultaat in Nieuw-Zeeland van de ooit zo bloeiende visserij aldaar is dat er nu enkele grote trawlers met inspecteurs aan boord varen, er wat kleinschalige beroepsvisserij is, en veel sportvisserij en beschermde gebieden.

Nu lees ik tot mijn grote ergernis dat er hier plannen naar voren worden gebracht van een zelfde strekking met alweer de Ngo’s op de achtergrond (Visserijnieuws van 16 maart artikel VisHack Stellendam). Ja sorry Heeren die hier aan mee werken met al jullie goede bedoelingen. Kijk uit waar je over praat, in ieder geval niet met mijn stem.

Wubbo Pasterkamp UK-145

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *