Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stichting De Noordzee: zoals de wind waait, waait mijn jasje

2 min read

De rode lichten in de nacht van een windparken op de Noordzee. Foto EMK

‘Maak van de Noordzee geen industriegebied.’ De titel van het jongste Noordzeerapport is spreekwoordelijk voor Stichting De Noordzee. Na jaren van gedoogbeleid t.a.v. de industrialisatie op de Noordzee, laat de ngo-directie nu ineens een ander geluid horen.

Door ex-visser Jan Steven Korf.

Tientallen jaren industrialiseren en beschadigen we de Noordzeenatuur. Er komen steeds meer windparken – Er zijn plannen om CO2 op te slaan in de Noordzee – We behandelen ons grootste natuurgebied steeds meer als industriegebied… Zomaar wat zinnen uit het verslag van directeur Ewout van Galen.

Vanwaar deze ommekeer? Vanwaar deze draai naar rechts? Waarom verlaten deze ratten hun linksgeoriënteerde zinkende schip?

Stichting de Noordzee is voor het verduurzamen van de Noordzee. Deze verduurzaming ging gepaard met gigantische windmolenparken. Het Noordzee-akkoord voelde als een warme deken waarbij Stichting de Noordzee haar ideologische uitgangspunten ten volle kon benutten.

De bijkomende financiële injecties van de Postcode Loterij en exploitatie- en projectsubsidies van onze GroenLinks-georiënteerde overheid waren de motivatie om de energietransitie op de Noordzee volledig te steunen.

Na het Noordzee-akkoord werd een intentieverklaring met de grootste energietransitie partijen gesloten. Dit betekende dat alle bekende ngo’s hun steun verleenden aan het industrialiseren van de Noordzee.

Het gevolg laat zich raden. Een vrijwel ongerept en tevens ons grootste natuurgebied werd omgetoverd in een industriegebied. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit de ondertekenende ngo’s financieel geen windeieren heeft gelegd.

Het zal u niet zijn ontgaan maar de vorming van een nieuwe rechts-georiënteerde regering is in een vergevorderd stadium. Om bestaansrecht te behouden lijkt Stichting de Noordzee ook een ruk naar rechts te maken. Hun hele ideologische programma wordt op de schop gegooid om straks met een nieuwe rechtse regering zich te verzekeren van financiële injecties…

De directie probeert hun (nieuwe) ideologie in een ander vaatje te gieten maar dit riekt toch wel heel erg naar donateursbedrog.

Deze stichting maakt het wel heel erg bont als het gaat om welk politiek klimaat er heerst in Nederland. Nu komt deze dubieuze stichting met een rapport om internationaal het natuurgebied de Noordzee te gaan redden.

Eerst pasten windmolenparken als verduurzaming uitstekend in het plaatje van Stichting de Noordzee en nu wil men de Noordzee gaan redden van industrialisatie.

Dit alles in het teken van bestaansrecht met dik gesubsidieerde projecten en dik betaalde salarissen. Tja, hypotheekafdracht stopt niet van het ene op het andere moment, tenzij je je riante stads appartement in de verkoop doet…

Door deze handelwijze heeft Stichting de Noordzee zichzelf wel heel doorzichtig het predicaat ‘volkomen ongeloofwaardig, niet te vertrouwen’ opgeplakt.

Lees hier het nieuwe rapport ‘Maak van de Noordzee geen industriegebied’ door Stichting de Noordzee.