Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Risico’s scheepvaart op volgebouwde Noordzee slecht in beeld

1 min read

Julietta D raakt transformator platform. Foto KNRM (Koos van Messel)

De risico’s van de toenemende drukte door scheepvaartroutes, windparken en olieplatforms op de Noordzee zijn niet goed in beeld bij de overheid, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Dit blijkt uit het rapport ‘Schipperen met Ruimte, Beheersing van scheepvaartveiligheid op een steeds vollere Noordzee’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Al bij windkracht 6 kunnen windgevoelige schepen, zoals grote containerschepen, op de Noordzee in de problemen komen. Zij hebben dan te weinig ruimte om in geval van nood rond te draaien. De huidige noodsleepboten kunnen de schepen in problemen niet altijd assisteren.

De OVV startte het onderzoek naar de risico’s op de Noordzee naar aanleiding van het op drift geraakte vrachtschip Julietta D. Begin 2022 kwam dat schip tijdens een storm in de problemen. Het anker dat het schip voor de kust bij IJmuiden vast moest houden, hield het niet. Julietta D kwam in aanvaring met een voor anker liggend schip en raakte ook twee onderdelen van een windpark in aanbouw. De OVV wilde weten hoe veiligheid is meegenomen in besluitvorming over het plaatsen van vaste objecten, zoals windmolens in de Noordzee.

Lees hier verder en of download het OVV-rapport.