Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Geslaagde garnalentocht geeft uitleg over MSC-keurmerk en visserij

2 min read

Op vrijdag 13 april 2018 organiseerde de Marine Stewardship Council (MSC) in samenwerking met de garnalensector een speciale garnalentocht. Deze garnalentocht stond volledig in het teken van het in december behaalde MSC-keurmerk voor garnalen.

Aan boord van de garnalenkotter WR 54 stonden diverse organisaties die betrokken waren bij het behalen van het MSC-certificaat de genodigden te woord.

Uitzonderlijke prestatie

Het behalen van het MSC-certificaat is een uitzonderlijke prestatie van de Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvloot, die gezamenlijk verantwoordelijk is voor 95% van de garnalenvangst in de Noordzee. De visserij op garnalen is namelijk één van de laatste, grote Europese visserijen waarvoor geen door overheden ingesteld vangstquotum geldt. Om het blauwe MSC-keurmerk te bemachtigen zijn vissers zelf beperkende beheersmaatregelen overeengekomen. MSC-certificering biedt de onafhankelijke bevestiging dat het garnalenbestand gezond is, goed wordt beheerd en dat er minimale invloed is op het overige zeeleven.

De garnalentrek

Om genodigden meer inzicht te geven in het certificeringsproces en de visserij op garnalen organiseerde MSC in samenwerking met de garnalensector afgelopen vrijdag een tocht op een garnalenkotter. De garnalenkotter WR 54 vertrok vanuit Den Oever voor een trip van anderhalf uur waarin de visserij op garnalen binnen het MSC-keurmerk uitvoerig werd uitgelegd. Tijdens de garnalentocht vertelde visser Erik Rotgans over het certificeringsproces. “Het behalen van het MSC-certificaat was niet gemakkelijk. Met de vele garnalenvissers en betrokken partijen zijn we na hard werken op één lijn gekomen en hebben we een gezamenlijk managementplan opgesteld”, aldus Rotgans. In het managementplan staan afspraken om het garnalenbestand gezond te houden en om de minimale invloed op het overige zeeleven te borgen.

Betrokken organisaties

Om het MSC-keurmerk te behalen doorliep de garnalenvisserij een open en transparante beoordelingsprocedure, uitgevoerd door de onafhankelijke partij Acoura Marine Ltd. Ook natuurorganisaties, visserijorganisaties, de garnalenhandel, Wageningen Marine Research en het ministerie van LNV waren intensief betrokken bij het MSC-certificeringsproces. Van elke organisatie was tijdens de garnalentocht een afgevaardigde aanwezig om het gezelschap bij te praten over hun aandeel in het certificeringsproces. Johan Nooitgedagt, vice-voorzitter van de Coöperatieve Visserij Organisatie: “Om MSC-certificering te behalen en te behouden vist de garnalenvloot nu met netten met een grotere maaswijdte, gebruikt ze een extra zeefnet, maken de vissers minder visuren en registreren ze de bijvangst.”

Huidige en aanvullende voorwaarden

Om het MSC-certificaat te kunnen behouden, moeten de garnalenvissers uit de verschillende lidstaten ook in de toekomst aan de huidige en aanvullende voorwaarden van het gezamenlijk overeengekomen managementplan voldoen. “De natuurorganisaties blijven betrokken nu het label inhoud moet krijgen door het uitvoeren van soms toch wel ingrijpende maatregelen. De intensieve samenwerking tussen de natuurbeschermers en de visserij werpt zijn vruchten af waarvan de natuur profiteert, en daarmee ook de visserij”, aldus Barbara Schoute van Natuurmonumenten. [Nieuwsbericht NVB – 13 april 2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *