Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Spiering spoelt dood aan op Urker strandjes

1 min read

Het aanspoelen van ongewone hoeveelheden spiering afgelopen weekend bij Urk heeft tot veel vragen en discussie geleid

Het aanspoelen van ongewone hoeveelheden spiering afgelopen weekend bij Urk heeft tot veel vragen en discussie geleid. Op twee Urker strandjes spoelde afgelopen weekend veel spiering aan, een verschijnsel dat nooit eerder is waargenomen. Foto’s werden massaal via social media gedeeld, al dan niet met speculaties over de oorzaak. Van buiten Urk kwamen geen meldingen over aangespoelde spiering.

Biologen van Wageningen Marine Research namen zondag direct poolshoogte en verzamelden monsters voor verder onderzoek. ,,Over enkele tientallen meters lag een rand aangespoelde spiering. Noordwaarts, aangrenzend aan het strandje lagen her en der verspreide spieringen tussen de stenen. Langs de dijk tot circa 3 kilometer ten noorden van Urk lag zeer verspreid een enkele dode spiering. Ook langs de dijk bij Lelystad was dit het geval.

De verzamelde spiering wordt momenteel door Wageningen Marine Research onderzocht, waarbij gekeken wordt naar het paaistadium, de conditie en ziektebeelden. De spierinkjes zagen er in ieder geval niet goed fris uit. Ook de gemeente Urk heeft op maandag spiering verzameld. Indien nodig zal deze ook nog bekeken worden’’, zegt Ingrid Tulp van WMR

>>> Lees hier verder op Visserijnieuws.nl <<<

Video: Strand bezaaid met aangespoelde spiering, Gepubliceerd op 15 apr. 2018 door Omroep Flevoland

Bijschrift video: Inwoners van Urk keken dit weekend vreemd op nadat er duizenden spieringvisjes waren aangespoeld op het strand. De kustlijn ligt bezaaid met de kleine zoetwatervisjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *