Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Z 19 Sonja kapseist, twee vissers verdronken

2 min read

De Belgische bokker Z-19 Sonja is zaterdag 25 augustus rond 16.30u gekapseisd ongeveer 25 mijl uit de kust van het Engelse Great Yarmouth. De kotter is gezonken.

Drie opvarenden konden zich redden in een reddingsvlot; twee andere bemanningsleden werden in de loop van zondag dood aangetroffen en geborgen door de Britse kustwacht. De slachtoffers zijn schipper Kurt Slabinck en Roger Zoete.

De kans was klein dat de drenkelingen toen nog in leven zouden geweest zijn. De temperatuur van het zeewater is 17°C. In theorie kan iemand daarin 33 uur overleven.

Ook naar het wrak van de Z-19 Sonja wordt nog gezocht. Kapitein Réjane Gyssens van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende laat een onderzoek instellen naar de oorzaken van het drama.

De geredde vissers zijn drie uur na het ongeval opgepikt door het cruiseschip Pacific Princess, nadat ze een vuurpijl hadden afgeschoten. De drie waren zo uitgeput dat ze zonder hulp de touwladder niet opkwamen.

Eerder hadden ze op dezelfde wijze ook al de aandacht van een voorbijvarende tanker willen trekken, maar die was doorgevaren. Het passagiersschip zou later aanleggen in de haven van Dover, waar de geredde vissers aan land zijn gegaan.

Op het ogenblik van de schipbreuk en op die positie stond er een ruwe zee stond met windkracht 8. Maar dat moet voor de Z-19 normaal gesproken geen probleem zijn.

De Z 19 is eigendom van Peter Thysebaerdt (53), die zelf tot twee jaar geleden voer op zijn kotter en nog af en toe insprong. De aangeslagen Thysebaerdt vertelt dat de kotter slagzij maakte toen de netten met zware grond boven waren gekomen. ,,Het is zo snel gegaan; in een halve minuut lag de kotter ondersteboven.’’

Kurt Slabinck was al enige jaren de vaste schipper. Roger Zoete voer eigenlijk op de Z 67. Omdat deze kotter met pech voor de kant ligt kon hij een invalreis op de Z 19 maken toen daar een man ziek was geworden.

,,Zo triest allemaal. We gaan er alles aan doen om ze zo snel mogelijk naar huis te krijgen. Onder voorbehoud zullen de begrafenissen plaatsvinden op donderdag 6 september van Roger Zoete en op zaterdag 8 september van Kurt Slabinck.’’

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in België (door de Federale instantie voor Onderzoek van Scheepvaartongevallen) wordt een onderzoek ingesteld naar de precieze oorzaak van de ramp.

De 30,70 meter lange en 7,27 meter brede Z 19 van 159 GT is eigendom van rederij Thyssebaerdt uit Damme-Oostkerke. Het schip werd gebouwd in 1973 door Scheepswerf De Graeve in Zeebrugge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *