Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Pulsvisserij is sinds woensdag officieel verboden in de Franse territoriale wateren

2 min read

Sinds afgelopen woensdag geldt er voor de Franse Côte d’Opale een definitief verbod op de pulse visserij binnen de 12 mijlszone. Deze maatregel loopt vóór op de Europese regelingen die in juli 2021 van kracht worden.

Dit is een positieve stap voor de toekomst van de visbestanden en de visserij“, aldus Stéphane Pinto, CFDT-vertegenwoordiger van de staandwant schepen over het meest onderzochte vistuig in Europa. Sinds 2007 toen de Europese Raad elk land van de Unie had toegestaan om 5% van zijn vloot uit te rusten voor pulsivisserij in de Noordzee is gebleken dat het zeer milieuvriendelijk was met een CO2 reductie van 50%. De Franse staandwant vissers echter voerden een sterke campagne om de pulsvisserij te verbieden.

In februari heeft het Europees Parlement, de Commissie en de Raad besloten een einde te maken aan de ontheffing van 2007 met ingang van 1 juli 2021 na een campagne van een Frans actiegroepje. De Franse regering heeft deze maatregel vervolgens naar voren gehaald en het gebruik van de puls in de Franse wateren met ingang van woensdag 14 augustus te verbieden.

Stéphane Pinto hoopt nu dat de andere landen dit voorbeeld zullen volgen, zodat het effect van dit verbod sneller zichtbaar wordt. ” Maar het zal waarschijnlijk tot 2023 duren voordat de bestanden zich herstellen “, zegt hij.

Het is nu bijna het seizoen voor de staandwant vissers. Volgens hun vertegenwoordiger waren er in januari nog 43 schepen actief van Duinkerken tot Boulogne, tegen 80 schepen vijftien jaar geleden. De omzet uit veilingen zou in tien jaar zijn gedaald van € 15 miljoen naar minder dan € 3 miljoen. De staandwantvissers zijn ook van plan om Europa om schadevergoeding te vragen voor de schade die de bedrijven in Hauts-de-France hebben geleden”. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *