Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vervolg pilot Hot Spot Net Catching op de Noordzee

1 min read

Afval dat opgevist is door de ZK-47. Foto: Robin Bouma, ZK-47

Rijkswaterstaat is in augustus 2019 begonnen met het vervolg van de pilot Hot Spot Net Catching om klein afval op te vissen dat afkomstig is van de MSC Zoe. Een vissersschip (LO-28), in bezit van de benodigde ontheffingen en certificering, gaat in de verkeersbaan op de Noordzee verder met het bevissen van de zogeheten hot spots.

Met aangepaste netten wordt in augustus en september 2019 in totaal 18 dagen op de Noordzee naar klein afval gevist dat zich op of net onder de zeebodem bevindt.

Vervolg pilot bij Ameland en Schiermonnikoog

Op de hotspots is tijdens de pilot ruim 5000 kg afval opgevist

Tijdens de pilot in juli 2019 bleek dat op 2 van de 3 hotspots, boven de eilanden Ameland en Schiermonnikoog, het naar boven halen van afval het meest kansrijk is. Op deze hotspots is tijdens de pilot ruim 5000 kg afval opgevist en aan land gebracht. Rijkswaterstaat laat daarom de komende weken in deze 2 gebieden verder naar klein afval vissen.

Veiligheid bemanning en het schip

Gedurende de werkzaamheden in de verkeersbaan wordt het vissersschip bijgestaan door een guardschip om de veiligheid van de bemanning en het schip en de langsvarende schepen te bewaken. Rijkswaterstaat stelt op deze manier alles in het werk om zoveel mogelijk achtergebleven afval uit de containers van de MSC Zoe van de Noordzeebodem te halen.

[Nieuwsbericht Rijkswaterstaat 20 augustus 2019]

Video: Hart van Nederland, 6 jan. 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *