Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Berging hektrawler “Northguider” op Svalbard hervat

2 min read

Berging hektrawler Northguider op Svalbard hervat

Na een lange vertraging door ijsgang, zijn de werkzaamheden hervat om de aan de grond liggende Noorse hektrawler Northguider te bergen van de kust van Svalbard, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, ongeveer 560 km ten noorden van Noorwegen.

Op 28 december 2018 is de trawler Northguider aan de grond gelopen in de Hinlopen Straat, de zeestraat tussen Spitsbergen en Nordauslandet in de Arctische archipel van Svalbard.

Na een noodoproep meldde de bemanning dat het schip water maakte in de machinekamer. Alle bemanningsleden werden dezelfde dag veilig met een helikopter geëvacueerd.

Het schip kon niet meer worden vlot getrokken. Bergers keerden in januari dit jaar terug om diesel, smeerolie en hydraulische vloeistof uit het schip te pompen. Het schip had ongeveer 90.000 liter diesel aan boord.

Op bijna 80 graden noorderbreedte wordt de Hinlopen Straat een groot deel van het jaar door ijs bedekt. Na een zorgvuldige beoordeling heeft de Noorse kustadministratie (NCA) bepaald dat de verwijdering van het schip tot augustus 2019 moest wachten om te profiteren van de gunstige ijs-omstandigheden in de late zomer.

Een bergingsploeg van Smit Salvage is met een drijvende kraan begin deze maand begonnen met de berging, maar het naderen van drijfijs vormde een gevaar voor de operatie en ze werden gedwongen het gebied vorige week te verlaten, meld NCA in een update.

Het team is nu teruggekeerd en Smit Salvage probeert de schade te dichten en de romp te versterken voor een refloat-operatie. De tijd voor deze operatie hangt af van de omvang van de schade aan de romp, aldus de NCA.

Een bergingsploeg van Smit Salvage is met een drijvende kraan begin deze maand begonnen met de berging

1 thought on “Berging hektrawler “Northguider” op Svalbard hervat

  1. Dank voor deze bijdrage over het bergen van de Northguider. Ik hoop dat de refloat-operatie heeft gewerkt! Dit is vast een lastige taak die alleen door bekwame mensen gedaan kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *