Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Groepje Deense kustvissers protesteren tegen Nederlandse kotters

2 min read

Vanmorgen hebben ongeveer 9 kustvissers uit Hanstholm, Thorupstrand, Løkken, Hirtshals en Skagen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kopenhagen bezet. Hun doel is om de boomkorvisserij in het Skagerrak te verbieden. Zo schrijven ze in een persbericht.

Na een eerder verhoging van de maaswijdte naar 12 cm, de exclusieve 12 mijlszone en het Scholbox gebied waarin de grote kotters niet mogen vissen, eisen de vissers nu dat er een controlepost wordt opgezet in Hanstholm, zodat aan de wal 100% kan worden gecontroleerd dat er geen vis die wordt gevangen in het Skagerrak, kan worden weggeschreven op het Noordzeequotum. Overigens een zinloze verschrijving want zowel het Skagerrak- als het Noordzee scholquotum wordt bij lange na niet volgevist.

Daarnaast eisen ze dat het scholquotum in het Skagerrak wordt verlaagd en dat op de lange termijn de kotters volledig uit het Skagerrak worden geweerd.

De kleine groep kustvissers uit Thorupstrand praat over vloten van Nederlandse boomkorkotters die, in de korte periode dat ze in het Skagerrak vissen, systematisch de zeebodem in het Skagerrak ‘verwoesten’ en de lokale vissers van hun visgronden verdrijven. Het ontbreken van enig bewijs voor deze beschuldigingen en het feit dat Denemarken zelf tegen de puls heeft gestemd waardoor het boomkortuig noodgedwongen weer van de plank is gehaald, maakt kennelijk geen indruk ze eisen dat de kottervisserij onmiddellijk stopt.

De Deense vissers herhalen opnieuw hun vermoeden dat door de buitenlandse vissers veel meer vis vangen dan wordt opgegeven, ondanks intensieve controle van het Deense inspectievaartuig Vestkysten en het totaal ontbreken van de noodzaak van zo’n verschrijving. Desondanks is hun belangrijkste eis dat er een controlepost in Hanstholm wordt opgezet zodat de autoriteiten, naast de controles op zee, ook aan land kunnen controleren of de vangsten van de kotters binnen de toegestane quota vallen.

Het groepje kustvissers blijft in het ministerie van Buitenlandse Zaken totdat hun is beloofd dat er een controlepost zal worden opgezet in Hanstholm. Verder hebben ze vandaag de minister van voedselvoorziening en visserij Mogens Jensen gesproken. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *