Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Duitse visserijsector merkt gevolgen klimaatverandering

1 min read

Haringvisserij in de Oostzee

Tijdens de 2019 editie van de jaarlijkse bijeenkomst van de Duitse visserijsector – de Deutscher Fischereitag – discussieerden rond 220 vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap en van koepelorganisaties de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatverandering wordt momenteel gezien als het belangrijkste knelpunt voor duurzaamheid van de sector. Hogere watertemperaturen, extreme weersomstandigheden en hogere CO2-gehalten in wateren leiden tot slechtere voortplanting van vissen en dat bemoeilijkt de positie van Duitse vissers.

Volgens een artikel van de Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) is vooral de Oostzee sterk getroffen, de haringvisserij is in grote delen van de Oostzee al beperkt door de teruglopende haringbestanden als gevolg van klimaatverandering. Ook bijvoorbeeld de productie van koudminnende forellen in de Duitse binnenwateren zal worden beïnvloed door stijgende temperaturen.

Voor wat betreft de Noordzee rekenen wetenschappers vanwege warmer water anderzijds juist met de terugkomst van vissoorten zoals tonijn en sardien, wat weer nieuwe kansen biedt voor Duitse vissers.

De driedaagse bijeenkomst vond voor de tweede keer in Maagdeburg in Saksen-Anhalt plaats. Deze binnenlandse deelstaat heeft 24.000 km watergangen, meer dan 50 ha aan meren en kent een lange visserijtraditie.

In 2020 vind de Deutscher Fischereitag in het kader van het 150e jubileum in de hoofdstad, en stad van oprichting, Berlijn plaats. [Nieuwsbericht Rijsoverheid 30-08-2019]

Lees ook Visserijnieuws.nl: Enorme invloed van watertemperatuur op verspreiding van vis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *