Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Guyanese seabob visserij sluit zich aan bij MSC-programma

2 min read

In buurland Suriname is de seabob garnalen visserij al gecertificeerd

Georgetown, Guyana – De seabob garnaal (Xiphopenaeus kroyeri) visserij voor de kust van Guyana (westelijke centrale Atlantische Oceaan) is succesvol gecertificeerd volgens de MSC-standaard.

De beoordeling werd uitgevoerd door certificeringsinstantie Vottunarstofan Tun EHF, en werd in 2018 aangevraagd door de “Guyana Association of Trawler Owners and Seafood Processors” na een succesvol Fisheries Improvement Project (FIP) dat in 2011 door onder andere het Nederlandse Heiploeg in gang werd gezet.

De seabob garnaal komt meestal voor op zand of modderige bodem in zowel zout- als brak water. Seabob garnalen groeien snel en hebben een levensduur van zo’n 18 maanden. De Guyanese seabob wordt gevangen met bodemtrawls.

De Guyanese visserij heeft in de afgelopen jaren sterke verbeteringen uitgevoerd die hebben bijgedragen aan het behalen van de MSC-standaard. Zo zijn beheer verbeteringen doorgevoerd, waaronder de aanleg van een trawlvrije kustzone op basis van wetenschappelijk advies, invoering van bijvangstbeperkende voorziening voor alle netten en het plaatsen van tv-camera’s aan boord van alle schepen.

Alhoewel dit de eerste Guyanese visserij is die in het MSC-programma is opgenomen, werd er in 2011 in buurland Suriname de seabob visserij van Heiploeg Group gecertificeerd. Deze visserij is recentelijk gehercertificeerd. Inmiddels werken de visserijen uit Guyana en Suriname – onder de vlag van de Continental Shelf Fisheries Working Group (CSWG)- samen om aan de MSC eisen te kunnen voldoen. Meer informatie is te vinden in hun persbericht van 30 augustus jongsleden.

Het MSC-programma zou niet kunnen bestaan zonder alle vissers over de hele wereld die zich inzetten om visbestanden, ecosystemen en hun eigen middelen van bestaan te beschermen. Lees verhalen over vissers die hard werken aan het beschermen van onze oceanen. [Bron]

Video: Suriname seabob trawling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *