Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schip met klimaatstrijders vast in het ijs, strijders geëvacueerd

1 min read

Het schip voor Arctische reizen MS Malmö, met 16 passagiers aan boord is gisteren in het ijs vast komen te zitten bij Longyearbyen, op de Svalbard eilanden, halverwege tussen Noorwegen en de Noordpool.

Het schip is op een Arctische toer met toeristen die zich bezighouden met het klimaat en een filmteam om een documentaire te maken over klimaat verandering en het smeltend Arctisch ijs. De beste tijd om dit te doen is natuurlijk net na de zomer.

Alle 16 klimaatveranderingsstrijders werden echter onder koude en moeilijke omstandigheden per helikopter geëvacueerd en veilig naar Longyearbyen op Svalbard gebracht. De 7 bemanningsleden blijven aan boord, wachtend op assistentie van de Noorse de kustwacht.

Er is iets mis met Arctisch ijs, in plaats van te smelten zoals bevolen door het UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), greep het ijs het schip met klimaatveranderingsstrijders. [Bron]

Alle 16 klimaatveranderingsstrijders werden onder moeilijke omstandigheden per helikopter geëvacueerd

5 thoughts on “Schip met klimaatstrijders vast in het ijs, strijders geëvacueerd

 1. Ja, en nóg grappiger, het volgende.
  Vroeger, 50+ jaar geleden, toen ik nog op de Lagere School zat, was Willem Barentsz een nationale held, als Ontdekkingsreiziger, en met name het verhaal van de overwintering op Nova Zembla werd dan wel verteld. Tot en met (in die tijd) een legpuzzel als reclame item.
  En daardoor bleef het verhaal hangen, dat hij een doorgang “Om de Noord” naar de specerijen van India vermoedde, door overleveringen vanuit de tijd van de Romeinen, en kaarten van de Noormannen.
  Als we nu denken aan de zonne-cycli, de afwisselende warme en koude perioden, dan zóu deze dame toch wel in de roos kunnen hebben geschoten (en de CO2-hoax daarmee ontkracht hebben.)
  Korte uitleg:
  https://www.youtube.com/watch?v=T1JhQieEydk

  https://www.youtube.com/watch?v=7sh_nlz43Pc

  Haar eigen presentatie eind 2018:
  https://www.youtube.com/watch?v=M_yqIj38UmY

 2. Ik hoop dat de activisten hun geitenwollen sokken en wollen borstrokken meegenomen hadden!

 3. …die “(ijs)vrije doorgang om de Noord” was ook in de Tweede Wereldoorlog een realiteit. Verder blijkt uit scheepsjournaals van de Engelse Admiraliteit dat diezelfde (ijs)vrije doorgang er ook al was in de 17e eeuw.

 4. Ik vermoed dat het daar op Svalbard komende winter kouder dan normaal zal worden. Toen ik daar vorig jaar begin februari was, stond de thermometer nooit kouder dan op -18°!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *