Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Spaanse vissers gedupeerd door algen

1 min read

Spaanse vissers hebben al maanden lang last van een algenplaag voor de kusten van Andalusië

Al maanden lang vangen vissers in Andalusië, zuid Spanje, bruine algen in plaats van vis. Het gaat om een niet-inheemse soort die de mariene biodiversiteit in gevaar brengt en ook het toerisme schaadt. Wetenschappers noemen het een milieuramp.

Andalusië wil dat de Spaanse overheid de Aziatische algen (Rugul Opteryx okamurae) als ‘invasief’ verklaard, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om de gedupeerde vissers te helpen en om de stranden waar toeristen wegblijven weer schoon te kunnen maken.

De alg komt oorspronkelijk voor in de Grote Oceaan langs de kusten van Japan, China en Korea. Eerder deze maand startte het schip Ocean Clean een onderzoek naar de aanwezigheid van deze soort.

De alg komt het meeste voor aan de kust in de buurt van de Straat van Gibraltar en vormt een gevaar voor het mariene leven in dat gebied.

Ook de vissersfederatie in de provincie Cádiz heeft de aanwezigheid van de algen al een ‘ecologische ramp’ genoemd. Volgens hen is de steenvis, een vleesetende vis die normaliter als een steen vermomd op de rotsen leeft, al verdwenen omdat algen die rotsen bedekken.

Vermoedelijk is de Aziatische alg meegekomen in het ballastwater van schepen op de verschillende vaarroutes die het oosten met de Atlantische Oceaan verbinden via de Straat van Gibraltar. [Bron]

Onder een video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *