Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wereldhavendagen trekt 345.000 bezoekers

2 min read

De TX1 was aanwezig op de Wereldhavendagen in Rotterdam om aan publiek voorlichting te geven over de visserij

Rotterdam, 9 september 2019 – In Rotterdam kijkt de organisatie van de Wereldhavendagen terug op een succesvolle 42e editie. De TX1 was aanwezig op de Wereldhavendagen in Rotterdam om aan publiek voorlichting te geven over de visserij.

Ook VisNed en het EMK waren aanwezig om de bezoekers te laten zien op welke manier de visserij zich inspant voor goed, gezond en veilig voedsel uit de Noordzee en de Waddenzee. De belangenorganisaties informeerden het publiek ook hoe de visserij te maken heeft met de aanlandplicht, gesloten gebieden op zee en windparken op zee.

Op vrijdag werden diverse basisschoolklassen ontvangen door Willem Ment den Heijer. De drie stands op rij, waar VisNed, ProSea en EMK met publiek in gesprek gingen trokken veel bekijks. Onder meer het netten boeten, de Virtual Reality brillen (samenwerking EMK en Pedro Rappé) en het inmiddels bekende stokkenspel deden het goed.

Er werden volop gesprekken gevoerd over de zorgen rondom de Brexit en Wind op Zee, en men sprak zijn verontwaardiging uit over het pulsverbod.

Ondanks de zware thema’s was de sfeer goed. De spellen, de virtuele inkijk in het vissersleven en de bemensing droegen bij aan een vrolijke sfeer rondom de visserijstand. Hoogtepunt van de Wereldhavendagen was het avondvaren op zaterdagavond.

Met een diverse groep van opvarenden werd aan boord van de TX1 meegevaren in de vlootschouw, tussen tallships, rondvaartschepen en ‘dansende’ pilotschepen. De Klasina-J lag eersterangs voor de vuurwerkshow die erop volgde.

Nadat de zaterdag werd afgesloten met een spectaculaire avondshow en vuurwerk, was dankzij het mooie weer de zondag de drukstbezochte dag. In totaal genoten over het hele weekend naar schatting 345.000 mensen van de vele activiteiten op de kade, de demonstraties op het water en de excursies.

Na het wisselvallige weer aan de start van het weekend, vond op een zonnige laatste dag het publiek massaal de weg naar het evenementengebied op de kades rond de Erasmusbrug. Hiermee schat de organisatie het totale aantal bezoekers van de 42e editie van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland op 345.000. Het weekend verliep zonder ernstige incidenten.

Directeur Sabine Bruijnincx kijkt tevreden terug. “De doorgevoerde vernieuwingen in het programma hebben goed uitgepakt. Het Career Event ‘Match’ voor jongeren op vrijdag en de zakelijke arrangementen werden goed bezocht en gewaardeerd. Ook constateren we dat bezoekers tevreden zijn over de nieuwe opstaplocaties voor excursies en de mogelijkheid om met eigen vervoer te reizen. Ik ben weer ontzettend trots op wat we met al onze sponsoren, partners, deelnemers, medewerkers en vrijwilligers hebben neergezet.” Klik hier voor meer informatie.

Video van bezoeker: Vissersschip TX 1, Klazina Texel op Wereldhavendagen Rotterdam

https://youtu.be/3WQ9DijMA0M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *