Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

MSC certificaten makreel visserijen blijven geschorst

1 min read

Makreel gevangen na de schorsingsdatum kan niet meer als MSC-gecertificeerd verkocht worden en dan ook niet het blauwe keurmerk dragen.

Op 5 september jl. hebben de onafhankelijke auditors (CABs) van de Noord-Atlantische makreel visserijen bekend gemaakt dat de schorsing van de MSC-certificaten in stand wordt gehouden. Het betreft alle visserijen die een MSC-certificaat hebben voor dit bestand, te weten:

1) ISF Iceland mackerel

2) MINSA North East Atlantic mackerel

3) NIPSG Irish Sea-Atlantic mackerel and North Sea herring

4) Faroese Pelagic Organisation Northeast Atlantic mackerel

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat de MSC-certificaten van de betreffende visserijen per 2 maart geschorst werden. Sindsdien zijn er nieuwe audits bij de visserijen uitgevoerd, waarbij is gekeken naar updates in de wetenschappelijk bestandsschatting en in de managementplannen van de visserijen.

Ondanks dat de bestandsschatting door wetenschappers is bijgesteld naar boven het drempelniveau, blijven de aangepaste scores op het vangstbeheer te laag om aan de MSC Standaard te voldoen. De CABs geven aan dat zij geen consensus hebben bereikt over de scores, maar dat naar procesvoorschrift van MSC de laagste score is overgenomen door alle CABs.

Lees de volledige Stakeholder Notification van de CABs op MSC’s Track a Fishery database (directe link).

Makreel gevangen na de schorsingsdatum kan niet meer als MSC-gecertificeerd verkocht worden en dan ook niet het blauwe keurmerk dragen. Vangsten van vóór 2 maart 2019, verhandeld als MSC-gecertificeerd en opgeslagen in een faciliteit die gecertificeerd is tegen de MSC Chain of Custody Standaard, kunnen nog wel als MSC-gecertificeerd verhandeld worden. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *